Харизма: як перевірити наявність та розвинути її

08.09.2024   09:00    185

Що таке харизма

Спочатку харизму визначали як унікальний дар тіла і духу, доступний не кожній людині. Трохи пізніше думка про неї стало більш приземленою, і харизма перетворилася на набір конкретних якостей, які дозволяють людині впливати на оточуючих.

Харизматичні особистості майстерно налагоджують емоційний зв’язок з людьми, змінюють їхні думки і поведінку в догоду своїм планам. За рахунок таких здібностей вони часто стають лідерами і ведуть за собою інших, притому з їх повної згоди.

Ця якість стане в нагоді людині у будь-якій сфері життя, ким би вона не була: пророком, старшим менеджером або продавцем.

У харизматичних лікарів, як правило, більше пацієнтів, лекції харизматичних вчителів користуються популярністю у студентів. Харизма визначає успіх у політиці та на акторському терені, піднімає рівень продажів.

І що найприємніше, цю корисну якість можна розвинути. В одному експерименті всього шість тижнів тренувань значно збільшили харизму учасників. Їх мова стала більш емоційною і виразною, так що і самі випробувані, і сторонні спостерігачі визнали, що після експерименту їх виступи виглядали набагато більш привабливими.

З чого складається харизма

Харизма — це не якийсь унікальний дар, а цілком конкретний набір навичок, які тою чи іншою мірою присутні у кожної людини.

Емоційний інтелект

У більшості випадків емоції людини переважають над розумом. Вони формують прихильність, керують поведінкою і лежать в основі будь-якої мотивації. Тому емоційний інтелект — здатність керувати своїми переживаннями та почуттями інших людей — одна з основних якостей харизми.

Харизматична людина розуміє, які емоції відчуває і чому, вміє щиро і вільно висловлювати їх в потрібний момент і пригнічувати, коли ситуація вимагає зворотного.

Останні новини:  Експерти назвали помилки, які зіпсують вигляд французького манікюру

Більш того, вона володіє розвиненою емпатією — здатністю розуміти переживання інших людей. Відповідаючи на почуття оточуючих, харизматичний лідер налаштовується з ними на одну хвилю і створює емоційний зв’язок, необхідний для прихильності.

Навички ораторського мистецтва

Ще одна важлива якість — вміння вибудовувати свою промову так, щоб захоплювати та переконувати слухачів і співрозмовників. Ось декілька вербальних стратегій, які використовують харизматичні особистості.

  • Метафори. Спрощують мову, збуджують емоції, що закріплюють інформацію в пам’яті.
  • Історії та анекдоти. Роблять розповідь більш живою і близькою для слухача.
  • Моральні переконання. Наповнюють мову глибоким змістом, викликають симпатію оточуючих.
  • Поділ почуттів людини або колективу. Формує емоційний зв’язок.
  • Контрасти. Допомагають зробити мову яскравіше, зосередити увагу на потрібному.
  • Риторичні запитання. Створюють ефект очікування, коли люди передбачають відповідь.

Також має значення і невербальна складова: положення тіла, жестикуляція, виразна міміка, інтонація. Навіть сама цікава інформація здасться нудною, якщо читати її в одній манері та при цьому стояти як бовдур.




Впевненість у собі

Висока самооцінка і впевненість у своїх силах — обов’язкова якість харизматичної особистості. Люди готові йти за тими, хто напевно знає, що робить, і допоможе їм перемогти власні сумніви й страхи.

Всі ці якості в рівній мірі присутні в харизматичних людей і дозволяють їм легко викликати симпатію і добиватися успіху в будь-якій сфері.

Як перевірити свою харизму

Це складне завдання. Харизма легко зчитується під час спілкування або перегляду відео, але при цьому залишається розмитим концептом без чітко визначених кордонів.

Останні новини:  Як висвітлити колір волосся без фарби, а з допомогою звичайних продуктів

Щоб оцінити харизму, Ховард Фрідман (Howard S. Friedman), професор психології з Каліфорнійського університету придумав спеціальний тест. Він складається з 13 тверджень і дозволяє оцінити одну із важливих якостей харизматичної особистості — невербальну виразність і емоційність.

Фрідман виявив, що високі бали в його тесті можуть передбачити популярність людини і її успіх у викладацькій, лікарській, політичній та акторській діяльності.

Для цього кожне з тверджень в тесті оцінюється за дев’ятибальною шкалою, де 1 — «зовсім не про мене», а 9 — «повністю про мене» і складаються отримані значення.

  1. Коли я чую гарну танцювальну музику, то не можу стояти спокійно.
  2. У мене гучний і лункий сміх.
  3. Я легко можу виражати емоції телефоном.
  4. Я часто доторкаюся до людини під час розмови.
  5. Мені подобається, коли на мене дивиться багато людей.
  6. У мене дуже виразна міміка.
  7. Люди кажуть, що з мене вийшов би хороший актор.
  8. Я віддаю перевагу виділятися з натовпу.
  9. Я не соромлюся в оточенні незнайомих людей.
  10. Я можу зробити спокусливий погляд, якщо захочу.
  11. Я сильний в іграх на кшталт «Крокодила», де треба зображати щось.
  12. На маленьких вечірках я перебуваю в центрі уваги.
  13. Коли людина мені подобається, я доторкаюся до неї або обіймаю, щоб показати це.

Середній рівень, характерний для більшості людей, знаходиться в діапазоні від 56 до 86 балів. І чим вищий підсумковий бал, тим більшою харизмою ви володієте.

Пам’ятайте: навіть якщо ваші бали пробили дно, при належних зусиллях ви все одно зможете розвинути харизму та стати більш привабливими для інших.

Останні новини:  Три способи наточити кухонні ножі без спеціальних приладів

Як розвинути харизму

Оскільки харизма — це поєднання навичок, її розвиток теж вимагає комплексного підходу.

Прокачуйте емоційний інтелект

Відстежуйте свої емоції та визначайте, що їх викликає. Вчіться реагувати усвідомлено, а не автоматично. Практикуйтеся в емпатії: прислухайтеся до інших людей, намагайтеся уявити себе на їхньому місці, зрозуміти, що вони відчувають.

Попрацюйте над виразністю промови

Попрацюйте над своїми ораторськими навичками. Збагачуйте мову метафорами, історіями, контрастними прикладами. Потренуйтеся у вираженні емоцій через жести та міміку.

В експерименті з навчанням харизмі деякі учасники спочатку соромилися застосовувати нові стратегії. Їм здавалося, що це виглядатиме неприродно і нерозумно. Однак, подивившись відеозапис зі своїм виступом, вони переконалися, що це працює і не виглядає награно.

Хороший спосіб поглянути на себе з боку: запишіть відео свого виступу, оцініть навички та попрацюйте над помилками.

Підвищуйте впевненість у собі

Як і у випадку з промовою, не надто важливо, чи ви впевнені в собі чи тільки вдаєте це: люди все одно не повірять. Більш того, якщо досить довго зображати впевненість, можна дійсно відчути її.

Взяти хоча б положення тіла. Доведено, що відкриті експансивні пози, коли людина ніби прагне зайняти весь навколишній простір, змінюють її внутрішній настрій. Вони забезпечують відчуття сили й могутності, знижують стрес і збільшують стійкість до ризику. Спочатку ви ніби вдаєте себе впевненими та відкритими, а потім дійсно відчуваєте це.

Практикуйтеся в цих уміннях, і зможете збільшити свою харизму незалежно від вихідних даних.