Вчені знайшли докази масового вимирання 185 млн років тому, спричиненого самою Землею

05.09.2024   09:30    3

Нове дослідження показало низку серйозних екологічних криз, які називаються океанічні аноксичні події, пише Успіх in UA.

Одна з таких сталася між 185 і 85 млн років тому.

За словами авторів дослідження з Університету Саутгемптона, такі події призвели до масштабних біологічних потрясінь, серед яких також було масове вимирання морських видів, повідомляє focus.ua.

“Океанічні аноксичні події можна порівняти з натисканням кнопки перезавантаження в екосистемах планети. Наше завдання полягало в тому, щоб зрозуміти, які геологічні сили натиснули на цю кнопку”, — каже провідний автор дослідження Том Джернон.

Під час дослідження вчені змогли вивчити вплив тектонічних плит на хімію океану в юрський і крейдяний періоди, які в сукупності називають мезозойською ерою.

Останні новини:  До Землі наближається комета, яку можна буде побачити неозброєним оком

Команда вчених об’єднала статистичний аналіз і комп’ютерні моделі, щоб з’ясувати, як океан відреагував на розпад суперконтиненту Гондвана — масиву суходолу, яким колись бродили динозаври.

“У мезозойську еру розпався цей величезний масив суходолу, що викликало інтенсивну вулканічну активність по всьому світу. У міру того, як зміщувалися тектонічні плити, також формувалося нове морське дно, а з суходолу в океани потрапляла більша кількість фосфору, важливого для розвитку життя. Це відбувалося в міру вивітрювання вулканічних порід в океани”, — зазначає Джернон.

Дослідники виявили безліч імпульсів такого хімічного вивітрювання як на морському дні, так і на континентах. Саме ці моменти збіглися з океанічними аноксичними подіями.




Вчені припускають, що в той час приплив фосфору в океан діяв як природне добриво, стимулюючи ріст морських організмів. Але таке рясне добриво дорого обійшлося морським системам.

Останні новини:  У Туреччині знайшли 2700-річні щити та шолом представників могутнього царства

Сплеск біологічної активності призвів до того, що величезна кількість органічної речовини опустилася на дно океану, де почала споживати в рази більше кисню. Такий процес у підсумку призвів до того, що величезні ділянки океану стали менш насиченими киснем. По суті, в океані з’явилися справжні “мертві зони”, де загинула велика частина морського життя.

Останні новини:  Повені в Європі стануть удвічі частішими: вчені зробили сумний прогноз