У Штатах чекають прогресу від реалізації мирного плану України - постпред США при ООН

Вчора,   14:32    186

Сполучені Штати сподіваються на прогрес у досягненні мирного плану України, заявила постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона сказала журналістам у штаб-квартирі ООН у вівторок.

«За останні більш як два роки, маючи справу з ситуацією в Україні, ми ознайомилися з мирним планом Президента (Володимира) Зеленського і вважаємо, що в ньому викладено стратегію і план дій, – зазначила вона. – Це може спрацювати, і нам потрібно подумати, як ми можемо цьому сприяти, взаємодіючи з усіма країнами, з главами держав, які будуть тут, у Нью-Йорку. Отже, повторюю, ми сподіваємося досягти певного прогресу».

За словами Томас-Грінфілд, між представниками держав ООН тривають напружені переговори довкола тексту Пакту майбутнього, який має бути схвалено під час Саміту майбутнього, що відбудеться 22–23 вересня.

У роботі над документом виникають труднощі стосовно окремих положень. Зокрема, росіяни висловлювалися «проти» 15 різних питань. «Їм, звичайно, не подобаються будь-які посилання на санкції», – зазначила постпред.

Вона сказала, що світ має справу «з руйнівними наслідками кліматичної кризи, різким зростанням глобальної продовольчої нестабільності й нападками на права людини в авторитарних країнах».

Останні новини:  Влада Вірменії заявила про спробу держперевороту з російським слідом

«Росія веде незаконну, жорстоку агресивну війну проти України, відкрито порушуючи Статут ООН», – наголосила постпред. Вона також згадала «безглузду громадянську війну» в Судані, яка призвела до найбільшої у світі гуманітарної кризи, нестабільність на Гаїті, де триває боротьба з бандитизмом, конфлікт між Ізраїлем та ХАМАСом, насильство в Демократичній Республіці Конго та Бірмі.

«Приблизно 2 мільярди людей живуть у районах, що страждають від конфліктів, і тому нинішня Генеральна Асамблея ООН буде зосереджена на нашій колективній відповідальності за припинення катастрофічних воєн», – додала Томас-Грінфілд.

Також пріоритетом міжнародної спільноти і США залишатиметься відновлення «системи підтримки тих, хто найбільше цього потребує», для вирішення гуманітарних криз.

Останні новини:  Поліція знайшла машину з вибухівкою біля місця виступу Дональда Трампа на Лонг-Айленді

Сполучені Штати продовжуватимуть лідирувати на всіх цих фронтах, зауважила вона. «Але нам потрібно, щоб усі інші держави-члени, кожна держава окремо, особливо ті, у кого найбільше коштів, робили більше і водночас давали більше», – сказала постпред.




Ще одним пріоритетом США вона назвала «створення більш ефективної ООН і, зокрема більш інклюзивної, представницької та легітимної Ради Безпеки». Ідеться серед іншого про запровадження двох постійних місць у РБ для африканських країн та одного непостійного – для малих острівних держав.

Вона погодилася, що право вето, передбачене в установчих документах ООН для постійних членів Радбезу, неефективне. «Я визнаю, що ми не готові відмовитися від права вето, – зауважила Томас-Грінфілд. – Тому мій аргумент країнам такий: не вимагайте того, що вважаєте невиконуваним, вимагайте працювати в рамках системи, щоб побачити, як її змінити».

Останні новини:  Генсек НАТО: Авторитарні сили зближуються дедалі більше на тлі війни в Україні

Водночас вона підкреслила, що право вето, яким користується Росія в питання її агресії проти України, є «проблематичним».

У контексті спроби замаху на експрезидента США Дональда Тампа постпред висловила впевненість, що правоохоронні органи США впораються з питаннями безпеки для глав держав і урядів, які прибудуть до Нью-Йорка. За її словами, в ООН працює система охорони, «у Нью-Йорку всюди поліція».

«Ми несемо відповідальність за те, щоб зробити все можливе для захисту глав держав, які прибудуть сюди, а також для захисту наших власних політичних лідерів», – додала постпред.

Вона нагадала, що в роботі Генасамблеї ООН візьмуть участь 133 глави держав і урядів, 3 віцепрезиденти, 80 заступників прем’єр-міністра і 45 міністрів.

Перед цим 22–23 вересня відбудеться Саміт майбутнього, де буде погоджено Пакт майбутнього.

Українська делегація на чолі з Президентом Володимиром Зеленським візьме участь в обох заходах.


news-xl.net