США звинуватили Китай у наданні “дуже суттєвої” допомоги російській військовій машині

11.09.2024   12:41    285

Пекін надає Москві “дуже істотну” допомогу в зміцненні її військової машини, а натомість Росія передає свої військові технології щодо підводних човнів і ракет, які ретельно охороняються, заявив заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл.

Виступаючи перед групою журналістів, включно з POLITICO, після зустрічі з колегами з Європейського союзу і НАТО в Брюсселі, Кемпбелл підвищив ставки щодо Пекіна. Раніше США приділяли особливу увагу поставкам Пекіном так званих технологій подвійного призначення, які можуть застосовуватися як у військових, так і в цивільних цілях.

Тепер Вашингтон недвозначно заявляє, що Китай допомагає російським військовим. В умовах, коли Москві загрожують міжнародні санкції, вона відчайдушно потребує технологій для нарощування військового виробництва, щоб мати можливість продовжувати війну проти України.

“Це не можливості подвійного призначення. Вони, по суті, застосовуються безпосередньо в російській військовій машині”, – вказав Кемпбелл, говорячи про новітні матеріали, які Китай надає Росії.

Останні новини:  Українцям приготуватися: ЄС запроваджує нові правила в’їзду

В обмін на допомогу Пекіна Росія почала передавати Китаю підводні човни, ракети та інші чутливі технології. Історично склалося так, що Москва з побоюванням ставиться до передачі Пекіну новітніх військових технологій.

“Можливості, які надає Росія, – це підтримка в тих галузях, де раніше вони відверто не хотіли безпосередньо взаємодіяти з Китаєм. Нас турбує низка військових галузей, де, схоже, є рішучість надати Китаю більшу підтримку”, – сказав Кемпбелл.

Останні новини:  США ввели в експлуатацію новий атомний підводний човен з «гендерною інтеграцією»

“Це пов’язано з підводними операціями, діяльністю в галузі авіаційних розробок, включно зі стелсом; це також включає в себе потенціал ракетних можливостей”, – заявив він.

За словами Кемпбелла, нові технології, які отримує Пекін, становитимуть небезпеку не тільки для США, а й для Індії, Австралії, Японії та Південної Кореї, “якщо Китай зможе отримати від Росії більшу участь у вдосконаленні певних військових можливостей”.

Останні новини:  Підозрюваний в замаху на Трампа підтримував Україну, – CNN

Війна в Україні – роль Китаю

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Китай став вирішальним фактором у війні Росії проти України. Таку заяву він зробив під час спілкування з журналістами в Осло.




За його словами, Пекін забезпечує виробництво багатьох видів зброї, які використовує РФ.

При цьому генсек НАТО звернувся до Китаю із закликом: “Я закликаю Китай припинити підтримку незаконної війни Росії”.

Столтенберг також попередив, що постійне розпалювання Пекіном війни в Україні може негативно позначитися на його інтересах і репутації.


uapress.kyiv.ua




1111529