Що наші сни говорять про рівень тривожності

05.09.2024   05:00    379

Дослідження виявило три сюжети, які зустрічаються у наших снах та повідомляють про підвищений рівень тривожності. Наприклад, до них належить поява у сновидіннях колишніх партнерів.

З давніх часів людство намагається розгадувати, що означають ті чи інші сновидіння. Існують цілі сонники, що розшифровують появу уві сні будь-яких персонажів та предметів від кішок та собак до старих шаф та ворон на небі.

Проте, всі вони не ґрунтуються на серйозній науковій базі. І ось вчені з Університету Дюссельдорфа опублікували результати дослідження, які показують, що за змістом сновидінь людей, які страждають на тривожні розлади, вже можна припустити наявність цих проблем із психікою.

Останні новини:  Три способи наточити кухонні ножі без спеціальних приладів

Дослідження виявило три сюжети, які набагато частіше зустрічаються у основних пацієнтів із тривожними розладами. Наприклад, поява у цих сновидіннях колишніх партнерів, з якими ви вже розлучилися. Також у людей з тривожними розладами сни мають більш потужне емоційне забарвлення, а образи в цих снах змінюються зі значно більшою швидкістю, ніж у людей, у яких з психікою все гаразд.

Автори дослідження вирішили встановити специфічні характеристики, які більш властиві особам з тривожними розладами, а це можна було зробити, лише порівнявши їх сновидіння з тим, що бачили ночами здорові добровольці.

Останні новини:  Які три знаки зодіаку не змінюють своїх почуттів після одруження

Отже, до першої групи увійшли 38 осіб із тривожними розладами, а до контрольної – 38 осіб без них. Усіх їх попросили вести щоденники, куди записували сюжети сновидінь, заповнювати запитальники, проходити через аналізи сну віч-на-віч із психотерапевтом. Надалі отримані результати зіставили. Зазначимо, що далеко не всі люди пам’ятають, що їм снилося ночами, а багатьом здається, що їм нічого не сниться.

Останні новини:  Експерт назвала кілька способів легко прибрати поганий запах у квартирі

Це з тим, що мозок швидко скидає цю інформацію, оскільки вважає її важливою і вважає за краще не захаращувати нею пам’ять. Але якщо відразу після пробудження встигнути записати сюжет сну, він залишиться зафіксованим. В іншому випадку ви буквально за лічені хвилини вже забудете про те, що вам снилося.