Повз Землю пролетить небезпечний астероїд розміром із синього кита

16.09.2024   10:30    286

Потенційно небезпечний космічний камінь розміром із синього кита пролетить повз Землю 17 вересня. Гігантський астероїд, названий 2024 ON, омине нашу планету на відстані, рівномірній як між Землею та Місяцем у 2,6 раза.

За даними NASA, космічний об’єкт має орієнтовний діаметр від 220 до 480 метрів. Він промчить повз Землю зі швидкістю 31 933 км/год, що приблизно у 26 разів перевищує швидкість звуку, пише LiveScience.

Науковці прораховують, що при максимальному зближенні астероїд підлетить до Землі приблизно на 1 мільйон кілометрів. За космічними стандартами, це доволі близько, але все ж досить далеко, щоб загрожувати зіткненню із нашою планетою.

Останні новини:  У Норвегії знайшли чотири срібні браслети епохи вікінгів

NASA вважає, що будь-який космічний об’єкт, який наближається до 193 мільйони км до Землі, є «навколоземним об’єктом». Агентство також класифікує як «потенційно небезпечний» будь-який великий об’єкт, що пролітає у межах 7,5 мільйонів км від нашої планети.

Американське космічне агентство відстежує місцеперебування та орбіти приблизно 28000 астероїдів. Спостереження відбувається за допомогою системи останнього оповіщення про астероїд із землею (ATLAS), групи з чотирьох телескопів, які виконують сканування всього нічного неба кожні 24 години.

Повз Землю пролетить небезпечний астероїд розміром із синього кита

Космічні агентства в усьому світі вже працюють над можливими способами відхилень небезпечних астероїдів, якщо вони летять безпосередньо до Землі. Нагадаємо, що 26 вересня 2022 року космічний корабель DART зіштовхнув небезпечний астероїд Dimorphos, змінивши його орбіту. NASA назвало місію успішною і навіть заявило, що вона перевершила всі очікування.




Китай також працює над місіями з перенаправлення астероїдів. Вдаривши 23 ракети Long March 5 по астероїду Бенну, який коливатиметься в межах 7,4 мільйона км від орбіти Землі між 2175 і 2199 роками, вчені сподіваються відвернути космічну скелю ще далі від її поточної траєкторії.

Останні новини:  Не такі як усі: чому у тварин-альбіносів червоні очі