Нові дані можуть пояснити причину вимирання неандертальців

15.09.2024   22:30    1185

Нещодавні знахідки останків неандертальців у печері на півдні Франції дали нове розуміння того, чому неандертальці вимерли близько 40 000 років тому. Дослідження, проведене вченими з Інституту глобуса Копенгагенського університету, свідчить про те, що ізольований спосіб життя неандертальців, можливо, сприяв їхньому вимиранню — гіпотеза, яка вже давно розглядається вченими.

Соціальна ізоляція неандертальців

Дослідження, яке включало аналіз останків неандертальського чоловіка, підтверджує ідею про те, що неандертальці могли вимерти через інбридинг та обмежену соціальну взаємодію. За словами професора Мартіна Сікори, одного з авторів дослідження, геноми неандертальців демонструють модель інбридингу з покоління в покоління, що зменшує їхнє генетичне різноманіття і послаблює шанси на довготривале виживання.

«Коли ми дивимося на ці геноми неандертальців, ми бачимо, що вони досить інбредні і тому не мають великого генетичного різноманіття. Вони жили невеликими групами протягом багатьох поколінь. Ми знаємо, що інбридинг зменшує генетичне різноманіття в популяції, що може негативно вплинути на її здатність до виживання, якщо він відбувається протягом тривалого часу», — пояснив професор Сікора.

Останні новини:  Ілон Маск назвав головну причину, чому людство досі не колонізувало Марс

Виявлено новий геном

Нещодавно відкритий геном неандертальця відрізняється від інших пізніх неандертальців, вивчених раніше, що ще раз підтверджує теорію про те, що неандертальці жили невеликими ізольованими групами. На відміну від них, ранні сучасні люди, схоже, були більш соціально пов’язані, що, можливо, сприяло їхньому виживанню.

Здатність спілкуватися та обмінюватися знаннями між групами була б корисною для ранніх людей, особливо коли вони формували мережі, які допомагали запобігати інбридингу, як це спостерігалося в Сибіру.

«Це більш умоглядно, але навіть сама ідея можливості більше спілкуватися та обмінюватися знаннями — це те, що люди роблять, чого неандертальці певною мірою не могли робити через їхній ізольований спосіб життя, організовуючи себе в менші групи. І це дуже важлива навичка», — каже співавтор дослідження Тарсіка Вімала (Tharsika Vimala), докторант Копенгагенського університету.




«Ми бачимо докази того, що ранньомодерні люди в Сибіру формували так звані шлюбні мережі, щоб уникнути проблем з інбридингом, живучи в невеликих громадах, чого ми не спостерігали у неандертальців».

Останні новини:  У Норвегії знайшли чотири срібні браслети епохи вікінгів

Обмежена кількість ДНК

Хоча рештки неандертальців були знайдені по всій Євразії, лише обмежена кількість їхньої ДНК була успішно відновлена. Деякі з найдавніших відомих зразків ДНК неандертальців, яким 120 000 років, були вилучені зі зразків в горах Алтаю, Бельгії та Німеччини. «Новий» геном неандертальця з Франції є однією з п’яти подібних знахідок у Західній Європі, яким менше 50 000 років.

«Наша команда в Копенгагені витягла ДНК з його зуба, секвенувала ДНК і проаналізувала його ядерний геном, тобто ДНК, яка міститься в ядрі клітин. ДНК була проаналізована разом з іншими відомими геномами неандертальців, щоб зрозуміти їхню спільну історію», — пояснив Сікора.

Останні новини:  Нова загроза: парниковий газ, у 80 разів потужніший за CO2, швидко наповнює атмосферу Землі

Кілька неандертальських спільнот в ізоляції

Дослідники також повторно проаналізували геном ще одного пізнього неандертальця з Франції і виявили, що він походить з іншої лінії, ніж нещодавно виявлений геном. Це свідчить про те, що в Західній Європі співіснувало кілька ізольованих спільнот неандертальців аж до їхнього вимирання.

Це відкриття додає важливу частину до загадки історії неандертальців. Попередні дослідження неандертальців у більш віддалених регіонах, таких як гори Алтаю, вже натякали на можливість того, що ізоляція зіграла роль у їх вимиранні, але геномних доказів західноєвропейських неандертальців досі не було.

«Це те, про що ми вже давно говорили. Але нам потрібно було більше доказів, і це деякі з них, які ми шукали, щоб з’ясувати, наскільки вірогідною є гіпотеза про те, що вони вимерли через ізольований спосіб життя. Однак нам потрібно набагато більше геномних даних, щоб намалювати кращу картину їхньої історії», — сказав Вімала.