Людський мозок старіє швидше, ніж мозок шимпанзе

16.09.2024   05:30    377

Нове дослідження нейробіологів показує, що когнітивні здібності, які розвинулися в наших предків протягом останніх мільйонів років, стали причиною прискореного старіння мозку людини.

 

Згідно з дослідженням Сема Вікері з Університету Генріха Гейне та його колег, додаткові когнітивні можливості, що виникли після еволюційного розходження з нашими найближчими родичами понад 6 мільйонів років тому, зробили сіру речовину людського мозку більш уразливою до вікових змін. Хоча наш мозок дозволив досягти високого рівня інтелекту та адаптуватися до різноманітних умов, швидкість його дегенерації в процесі старіння вища, ніж у інших видів приматів.

Останні новини:  Яку їжу їли неандертальці, щоб вижити в льодовиковий період

У ході дослідження науковці проаналізували зображення МРТ 189 шимпанзе та 480 людей, а також порівняли мозки інших приматів, таких як бабуїни та макаки. Вчені висунули гіпотезу, що саме збільшення префронтальної кори головного мозку людини, яка відіграє ключову роль у таких вищих когнітивних функціях, як пам’ять, мова та виконавчий контроль, могло підвищити вразливість до старіння. Однак результати дослідження показали, що між збільшенням мозку і швидкістю вікових змін у приматів не було прямого зв’язку.

Середнє відносне міжвидове розширення шаблонів для кожного кластера OPNMF 17 показано для (A) розширення людини від шимпанзе, (B) шимпанзе від бабуїна і (C) шимпанзе від макаки.

Найбільш виражені зміни в людському мозку спостерігаються в префронтальній корі, яка, будучи останньою частиною мозку, що дозріває в процесі розвитку, піддається старінню однією з перших. При цьому у шимпанзе, хоча також відбувається втрата сірої речовини, ці зміни значно менш виражені порівняно з людьми. Цей процес, на думку дослідників, може бути обумовлений меншою щільністю нейронів у цій області мозку, що робить клітини більш вразливими.

Останні новини:  Науковці знайшли пояснення ключовим аномаліям на Марсі

Еволюційне збільшення мозку людини, що дозволило нашому виду розвивати складні когнітивні функції, призвело також до виникнення певної “плати” — прискореної дегенерації мозкової тканини в старшому віці, що робить людей більш схильними до таких нейродегенеративних захворювань, як хвороба Альцгеймера та Паркінсона.