Біля узбережжя Канади впіймали істоту, яка демонструє ознаки розумної поведінки

12.09.2024   13:30    268

Під час рутинного дослідження морських видів життя біля узбережжя Канади вчені зробили несподіване відкриття: північні морські слони почали поводитися досить незвично.

Кожного разу, коли прилад, що вивчав морське дно, випромінював сонарний імпульс, тварини реагували так, ніби отримали сигнал до прийому їжі. Це явище отримало назву «ефект дзвоника на обід», і воно одразу зацікавило науковців пише https://t4.com.ua.

Як було виявлено “ефект дзвоника на обід”

Дослідження проводилося у водах каньйону Барклі біля південного узбережжя острова Ванкувер. Спочатку команда науковців мала на меті дослідити, як глибоководні риби та безхребетні реагують на різні подразники. Проте під час спостережень вони помітили, що вісім північних морських слонів регулярно спускалися до їхнього пристрою, зануреного на глибину 645 метрів. З кожним новим звуковим сигналом, випромінюваним сонаром, морські слони прямували до пристрою, ніби він сигналізував про початок трапези.

Останні новини:  Вчені підтвердили походження гігантських павуків на Марсі

Гелоїза Фруен-Муї, головний автор дослідження з Університету Маямі та Університету Вікторії, пояснила це так:

“Ми підозрюємо, що морські слони навчилися асоціювати шум сонару з появою їжі – явище, відоме як “ефект дзвоника на обід”. Тварини використовують звук, щоб знайти місце з наявною здобиччю, і, ймовірно, скористалися рибами, яких збентежили світлом камери, особливо націлюючись на палтуса, який є їхньою улюбленою здобиччю, як це видно на відеозаписах”.

Цікаво, що всі вісім морських слонів отримали імена членів легендарного гурту The Beach Boys. Дослідники жартома назвали їх так, тому що ці морські тварини часто вивчаються на берегах, де вони відпочивають після тривалих занурень, нагадуючи нам про пісню «Good Vibrations», яка ніби відображає їхню здатність «вловлювати» звукові хвилі сонару. Слони отримали імена Брайан, Денніс, Карл, Майк, Ел, Девід, Блонді та Брюс, щоб легше було диференціювати їхні поведінкові звички під час дослідження.

Останні новини:  Іран повідомив про успішний запуск супутника в космос

Нові відкриття в поведінці морських слонів

Окрім спостереження за «ефектом дзвоника на обід», вчені також зафіксували раніше невідому поведінку морських слонів під час відпочинку. Виявилося, що підлітки-морські слони люблять брати “енергетичні дрімоти” на дні океану. Дослідники помітили, що деякі “учасники гурту Beach Boys” лежали нерухомо на дні каньйону Барклі протягом кількох хвилин, ніби взявши перерву на короткий відпочинок. Найдовша така «дрімота» тривала 8 хвилин 40 секунд, після чого тварина була змушена повернутися на поверхню для вдиху повітря.

Останні новини:  Астероїд вийде на орбіту навколо Землі наприкінці вересня

Особливості каньйону Барклі

Каньйон Барклі є цікавим підводним середовищем із геологічними формаціями, які виділяють термогенний газ, залучаючи різноманітні форми життя. Ця унікальна ділянка морського дна стала ідеальним місцем для експериментів. У попередньому дослідженні науковці розмістили гігантські ребра горбатих китів на глибині 890 метрів у каньйоні. Використовуючи спеціальну систему камер, вони спостерігали, як ці залишки приваблювали безліч морських мешканців — від дрібних ракоподібних до величезних королівських крабів, які скористалися можливістю наїстися «заснулою трапезою».




Однак вчені жартома зазначають, що сподіваються, що хитрі морські слони не дізнаються про це експериментальне дослідження, інакше вони теж можуть приєднатися до цього бенкету.






1111529