Вчені підтвердили походження гігантських павуків на Марсі

17.09.2024   12:30    575

У квітні цього року Європейське космічне агентство опублікувало знімки незвичайних об’єктів на поверхні Марса, що нагадують величезних павуків. Але насправді до членистоногих вони відношення не мають. Провідна гіпотеза про їхнє походження, відома як модель Кіффера, пов’язана з нагріванням і охолодженням планети протягом року. І тепер учені підтвердили цю версію в лабораторних умовах. Про це пише Iflscience.

 

«Павуки» на Марсі

За словами дослідників, навесні сонячне світло проникає крізь напівпрозорий лід, а теплове випромінювання затримується, нагріваючи реголіт під льодом і викликаючи танення непроникної крижаної плити біля основи. Розташовані під льодом поклади перетворюються на газ, який виривається назовні, піднімаючи високий стовп темного піску. Осідаючи на поверхню, він утворює візерунки, що нагадують павуків.

Останні новини:  Японські вчені довели, що ссавці можуть дихати через анус

Вчені спробували відтворити цей процес у лабораторії, щоб зрозуміти, чи створюються «павуки» на Марсі й сьогодні, чи це радше релікт минулого. Для цього вони використовували випробувальну камеру в Лабораторії реактивного руху NASA, що охолоджується рідким азотом.




Команда помістила в камеру ґрунт, що імітує ґрунт на Марсі, а потім закачала в неї вуглекислий газ, щоб він утворив лід достатньої товщини. Після цього лід нагріли знизу, щоб змоделювати механізм нагріву, який, як вважається, діє на Червоній планеті.

Останні новини:  У Шотландії археолог-аматор знайшов унікальний 1000-літній перстень

Після численних спроб вчені досягли успіху і змогли спостерігати шлейфи, які вириваються з-під льоду і відправляють реголіт у політ. Але вони не тільки підтвердили модель Кіффера, а й виявили кілька несподіваних речей.

«Наші струмені створили морфологію тріщин, яка, мабуть, була викликана сублімацією інтерстиціального льоду в реголіті, а не вимиванням газу на кордоні розділу субстрату та інею. Загалом, ми дійшли висновку, що ерозія активними струменями CO2 може бути складнішою, ніж описує первісна модель Кіффера, і, крім павуків, вона може сприяти формуванню інших типових марсіанських морфологій, як-от полігональні рельєфи». 

авторка дослідження Лорен Мак Кін

Останні новини:  У Норвегії знайшли скарб IX століття, який належав вікінгам

Вчені припускають, що цей самий механізм може призводити до утворення й інших особливостей поверхні Марса — наприклад, піщаних борозен і активних дендритних западин. Але щоб у цьому переконатися, потрібні додаткові дослідження.