У руслі струмка в Айові знайшли череп мастодонта віком 13 600 років

17.09.2024   19:30    1036

Кам’яні знаряддя праці давніх людей, одягнених у хутро, могли розрубувати велетенські кістки мастодонта під час знімання шкури та розбирання на шматки понад 13 000 років тому, після того, як вони вполювали його на території нинішньої південної Айови.

Виявлення ознак первісного способу життя в Північній Америці було б науковим відкриттям, але нещодавно в струмку знайшли привабливі підказки, які наполовину занурилися в ґрунт. Кістки вже відкопують.

Це стало ще одним відкриттям: Ніколи раніше в Айові не знаходили добре збережений череп мастодонта — до цього часу.

Мастодонти були бивневими родичами сучасних слонів. Вони менш близькі до слонів, ніж шерстисті мамонти. Хоча їх часто плутають з мамонтами, це абсолютно різні види. У той час як шерстисті мамонти були більшими та відрощували густе хутряне покривало, мастодонти не мали хутра і відрощували видатні, висунуті вперед ікла, що й дало назву тварині.

Джон Доршук, директор Офісу державного археолога Університету Айови (OSA), назвав нещодавню знахідку «скарбницею біологічних даних про тварину».

Останні новини:  Археологи натрапили на безцінні золоті монети античної імперії в незвичному місці
Частини бивня мастодонта змінилися та розмилися протягом приблизно 13 600 років. (Courtesy of Kirk Murray/OSA)
Вид з висоти пташиного польоту на русло струмка, де було знайдено череп мастодонта в окрузі Вейн, штат Айова. (Courtesy of Kirk Murray/OSA)

«Ми дуже сподіваємося знайти докази взаємодії людини з цією істотою — можливо, вістря снарядів і ножі, які використовувалися для вбивства тварини й первинної обробки», — сказав Доршук в пресрелізі. «Також є потенційні докази на самих кістках — на них можуть бути помітні сліди порізів».




Докази вказують на це, оскільки археологи розкопали кілька рукотворних артефактів навколо місця знахідки, в тому числі кам’яні знаряддя, датовані тисячами років. Проте кістки мастодонта ще старіші. Все це вказує на те, що раніше було невідомо: люди та мастодонти, можливо, були присутні в районі дренажу струмка одночасно.

Дослідник працює над розкопками черепа мастодонта в руслі струмка. (Courtesy of Kirk Murray/OSA)

У 2022 році місцевий житель округу Вейн зателефонував до ОДА і розповів, що натрапив на незвично довгу кістку у звивистому руслі струмка на приватній території. Спочатку вони не були впевнені, що це була за кістка.

Останні новини:  Японські вчені довели, що ссавці можуть дихати через анус

Після прибуття команди археологів стало зрозуміло, що це стегнова кістка мастодонта. Це призвело до ще більш приголомшливого відкриття: Вони знайшли зламаний бивень, що стирчав з дна струмка, розташований таким чином, що можна було припустити, що череп все ще був похований під землею.

Положення бивня вказувало на існування черепа мастодонта. (Courtesy of Kirk Murray/OSA)
Дослідники сподіваються знайти ознаки взаємодії людини з мастодонтом, який жив у часи, коли люди також займали цю землю. (Courtesy of Kirk Murray/OSA)

Уся ця інтрига спонукала до проведення серйозних наукових розкопок. Забезпечивши фінансування, науковці OSA повернулися в серпні 2024 року, щоб розкопати череп мастодонта та інші кістки. Радіовуглецевий аналіз показав, що їм 13 600 років.

Важливо те, що його вік збігається з віком відомих ранніх людей у цьому регіоні. Сучасні знання свідчать, що перші люди в Північній Америці перетнули сухопутний міст з Азії та Сибіру на Аляску 13 000-13 500 років тому. Цілком можливо, що вони полювали на мастодонтів заради м’яса та шкіри.

Останні новини:  Вчені назвали позаземне джерело зародження життя на Землі
Череп мастодонта віком 13 600 років у руслі струмка в окрузі Вейн, штат Айова. (Courtesy of Kirk Murray/OSA)

У той час як мастодонти мали висоту в плечах від 2,7 до 3 метрів і були більшими за багатьох сучасних слонів, шерстисті мамонти були ще більшими й сягали від 2,7 до 3,5 метрів заввишки. Бивні були тільки у самців мамонтів, але і самці, і самки мастодонтів носили характерну для них слонову кістку.

Скелет мастодонта в Американському музеї природничої історії. (Courtesy of Kirk Murray/OSA)

Мастодонти вимерли лише близько 10 500 років тому. Вони зникли набагато раніше, ніж шерстисті мамонти, які вимерли близько 4 000 років тому.

Знайти череп мастодонта, який так добре зберігся, — дивовижна знахідка. Придивившись уважніше до кісток, їхньої орієнтації та розташування, можна дізнатися, як вони опинилися в руслі струмка і як взаємодіяли перші люди та мастодонти.

Після того, як кістки будуть відновлені, вони пройдуть консервацію та дослідження, перш ніж знайдуть постійний дім у новоствореній експозиції в Музеї степових стежок у Корідоні, штат Айова.