Астероїд вийде на орбіту навколо Землі наприкінці вересня

17.09.2024   21:30    783

Астрономи з Мадридського університету Комплутенсе виявили, що невеликий астероїд 2024 PT5 здійснить один оберт навколо Землі, залишаючись її тимчасовим супутником протягом півтора місяця, після чого він покине нашу планету і продовжить свій шлях у космосі.

Хоча навколо Землі обертаються десятки тисяч штучних об’єктів, єдиний постійний природний супутник — це Місяць. Однак припускається, що у Землі можуть бути й інші природні супутники, або так звані мінімісця, хоча їх виявлення є складним завданням через їхній малий розмір і динамічну траєкторію. Виявлення 2024 PT5 підтверджує, що Земля іноді тимчасово захоплює невеликі астероїди своєю гравітацією.

Останні новини:  Горили допомогли вченим відкрити нові види цілющих рослин

Згідно з розрахунками, опублікованими в журналі “Research Notes of the AAS”, астероїд 2024 PT5 має діаметр близько 10 метрів і на поточний момент не становить загрози для Землі. Вчені встановили, що він здійснить один повний оберт навколо планети за 53 дні, починаючи з кінця цього місяця і до середини листопада, після чого покине навколоземний простір.

Останні новини:  У Мексиці виявили стародавні гравюри майя
Червоним і жовтим позначено орбіту астероїда 2024 PT5

Це не перший випадок, коли Земля тимчасово захоплює астероїди. Раніше, у 2006 році, астероїд перебував на орбіті Землі близько року, а інший подібний об’єкт залишався її супутником кілька років до 2020 року.