Археологи виявили в Лас-Гобас останки стародавніх людей, що жили в печерах

Сьогодні,   11:30    205

Археологи вивчили останки 41 людини, які були знайдені на цвинтарі стародавнього поселення у Лас-Гобасі. Проведене ними дослідження показало, що поховані на цвинтарі люди жили в замкнутому співтоваристві, страждали від хвороб і зазнавали насильства.

Аналіз ДНК показав, що 61% зразків мають ознаки кровозмішування. Це означає, що у стародавньому співтоваристві практикувалася ендогамія. Жителі громади укладали шлюби виключно між собою. В одному з представлених на дослідження зразків вчені виявили ДНК вірусу віспи. Це говорить про те, що жителі громади хворіли цим смертельно небезпечним захворюванням.

Останні новини:  Вчені дослідили, що могло занести життя на Землю

У двох скелетів археологи виявили сліди травм від меча. Це може свідчити про те, що поселенці були війнами. Крім цього, серед останків було знайдено бактерії, які зазвичай зустрічаються у свиней. Вони вказують, що члени громади займалися тваринництвом.

Члени спільноти Лас-Гобас жили ізольовано за умов релігійного поклоніння. Згодом від життя у печерах вони перейшли до сільського поселення. Зроблене археологами відкриття дозволяє отримати уявлення про життя в Іберії за часів раннього Середньовіччя.