Розкрито новаторські карти магнітного поля в атмосфері Сонця

Сьогодні,   08:30    92

Найпотужніший сонячний телескоп на Землі щойно дав нам ключ, який допоможе розкрити магнітні таємниці Сонця. Тепер сонячний телескоп Daniel K. Inouye Solar Telescope склав карту магнітних полів у сонячній короні — палючій гарячій області, аналогічній атмосфері. Ця інформація вкрай важлива для розуміння сонячних вивержень, сонячних плям і дивної загадки того, чому атмосфера Сонця гарячіша, ніж його «поверхня» — область, відома як фотосфера.

«Досягнення Inouye у картографуванні корональних магнітних полів Сонця є свідченням інноваційного дизайну та можливостей цієї новаторської унікальної обсерваторії», — каже астроном Том Шад з Національної сонячної обсерваторії (NSO) Національного наукового фонду США.

«Цей прорив обіцяє значно покращити наше розуміння сонячної атмосфери та її впливу на нашу Сонячну систему».

Останні новини:  Вчені дослідили, що могло занести життя на Землю

Поверхня Сонця дуже бурхлива і дуже яскрава, з багатьма справді високоенергетичними махінаціями. Ми часто бачимо результати цих махінацій, які включають спалахи та викиди корональної маси, які викидають мільярди тонн сонячних частинок у Сонячну систему, але опрацювати дрібні деталі процесів, які їх викликають, набагато важче. робити.

Величезну роль у сонячних виверженнях відіграють магнітні поля. Лінії магнітного поля постійно з’являються, заплутуються, розтягуються, розриваються та знову з’єднуються. Сонячні плями – це області на фотосфері, де магнітні поля особливо сильні, і коли лінії магнітного поля розриваються та знову з’єднуються, процес створює потужний викид енергії та тепла, який може розкидати сонячний матеріал у політ.

Однак ми не часто отримуємо чітке уявлення про корону. Під час сонячного затемнення, коли
Місяць закриває Сонце, ми можемо побачити стримери та інші корональні явища з вражаючими деталями ; Це надихнуло дизайн деяких сонячних інструментів, у тому числі обладнання, відомого як коронограф, щоб заблокувати сонячний диск, щоб ми могли чітко бачити корону.




Одним із таких телескопів є Inouye. У поєднанні з можливостями високої роздільної здатності це робить його потужним інструментом для вивчення процесів в атмосфері Сонця, які важко побачити.

Останні новини:  Вчені назвали великі міста, які можуть назавжди зникнути під водою до середини цього століття

Щоб відобразити магнітні поля в сонячній короні, телескоп використав свій кріогенний спектрополяриметр ближнього інфрачервоного діапазону, щоб зафіксувати так званий ефект Зеемана. Це коли світло в певній лінії спектра розбивається на кілька ліній у присутності магнітного поля. Раніше вчені намагалися спостерігати ефект Зеемана на Сонці, але з обмеженим успіхом.

Використовуючи Інує, Шад і його команда отримали чіткі ознаки ефекту Зеемана в спектральній лінії, що випромінюється атомами заліза в сонячній короні. Щобільше, вони змогли спостерігати поляризацію, що дало безпрецедентне уявлення про корональне магнітне поле.

Останні новини:  Науковці NASA виявили катастрофічний недолік космічного корабля за $ 5 мільярдів

Це лише перший крок. Майбутні спостереження та аналіз, кажуть дослідники, покращать наше розуміння фізики сонячної атмосфери – і, своєю чергою, космічної погоди, спричиненої потужними виверженнями, які можна відчути на Марсі та за його межами.

«Відображення сили магнітного поля в короні є фундаментальним науковим проривом не лише для сонячних досліджень, але й для астрономії в цілому», — каже астроном Крістоф Келлер, директор NSO, який не брав участі в дослідницькій роботі.