Українські науковці показали 2300-річну кам’яну стелу, знайдену на місці Херсонесу

Сьогодні,   12:30    250

Представники Національного музею історії України показали кам’яну стелу, встановлену на могилі юнака наприкінці IV – у першій половині III ст. до н.е., пише Успіх in UA.

Про це йдеться на офіційній сторінці “Скарбниця Національного музею історії України” у Facebook.

Археологи знайшли її у вежі № XVII, важливому оборонному вузлі мурів Херсонеса, збудованому в II ст. до н. е. під час воєн зі скіфами. Вежу відновили в V ст. н. е. за часів візантійського імператора Зенона, на честь якого вона й отримала свою назву.

Останні новини:  Науковці дослідили уламок НЛО, знайдений у США

Верхня частина стели має карниз, прикрашений поліхромним розписом. На лицьовій та бічній гранях – рельєфні зірчасті розетки, пелюстки яких були пофарбовані синім і червоним кольорами (символи майбутнього відродження). Під карнизом вирізьблено й обведено синьою фарбою дворядковий напис: «Гермодор (син) Алкіма».

Нижче розеток міститься рельєфне розфарбоване зображення стригіля та арибала, що висять на мотузці, закріпленій на цвяху. Ці предмети є атрибутами гімнасія, закладу для навчання та занять фізичними вправами для хлопчиків і юнаків. Арибал – це посудина для зберігання ароматичної олії, яку використовували атлети, а стригіль – металева скребачка, призначена для очищення тіла.

Останні новини:  Вчені дослідили, що могло занести життя на Землю

Атрибути гімнасія свідчать про те, що стелу було встановлено на могилі юнака, який ще не досяг повноліття.