Археологи натрапили на безцінні золоті монети античної імперії в незвичному місці

18.09.2024   16:30    551

Під час нещодавніх розкопок у Болгарії археологи виявили стародавні золоті монети в несподіваному місці. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це повідомляє New York Post.

П’ять візантійських монет, які датуються періодом правління Юстиніана Великого, були знайдені археологами під час розкопок у північноболгарському селі Дебнево.

Про розкопки оголосив доцент Національного інституту археології та музею доктор Стіліян Іванов.

Село, яке розташоване поруч з фортецею п’ятого століття, було місцем проведення розкопок протягом останніх п’яти років. Але дослідники були спантеличені, коли знайшли монети в залишках будинку 10-го століття.

Оскільки Юстиніан правив Візантійською імперією від 527 до 565 року нашої ери, валюта передувала споруді більш ніж на 400 років.

Останні новини:  Місію виконано: на Землю повернувся мільярдер, який здійснив перший непрофесійний вихід у космос

Іванов розповів Live Science, що середньовічні будівельники, ймовірно, знайшли монети, коли будували будинок 10-го століття. Будинок згорів наприкінці того ж століття, і археологи вважають, що незабаром після цього місце було покинуте.

Монети все ще вважалися б цінними в 10-му столітті, і середньовічні мешканці, ймовірно, зберігали їх як реліквії. Три монети у відмінному стані, тоді як дві інші склеєні між собою. Археологи вважають, що вони, ймовірно, розплавилися під час пожежі, яка знищила середньовічне житло.

Останні новини:  Туристи знайшли на Мадагаскарі невідомого хамелеона довжиною три сантиметри

Обличчя Юстиніана видно в центрі монет, як і напис «Господь наш Юстиніан Вічний Август». На зворотному боці артефактів викарбувано фразу «Перемога Августів».

Окрім монет, археологи також виявили сокири, серпи та керамічні посудини, а також бронзові персні. Але монети були найбільш приголомшливою знахідкою розкопок.

Ці розкопки є одними з декількох, які привели археологів до стародавніх монет цього літа. У серпні дослідники знайшли давньогрецькі золоті монети на території сучасної західної Туреччини. У травні жінка натрапила на 2150 срібних монет, викарбуваних між 1085 і 1107 роками, під час прогулянки в Чехії.

Останні новини:  Сахара зеленіє: супутники NASA зафіксували потоп у пустелі