Як вибрати хом'яка для дому, зважаючи на породу

28.08.2024   19:40    251

Якщо дитина просить купити хомячка, уважно ознайомтеся з особливостями кожної породи, щоб вибрати найкращий варіант.

Домашній улюбленець має бути в кожній родині, де є малеча. Догляд за чотирилапим другом робить дітей відповідальними, дисциплінованими, організованими. У них розвивається співчуття та емпатія, соціальні навички, покращуються інтелектуальні здібності.

Якщо з певних причин кішка чи собака не вписуються у ваші плани, можна завести негабаритну тварину. І хом’яки в цьому плані, здавалося б, ідеальний варіант: вони маленькі,  дуже милі і не дуже затратні в утриманні.

Однак є нюанси, з якими слід ознайомитися до того, як в оселі з’явиться кишеньковий друг. Ці нюанси стосуються порід. Давайте розглянемо найпопулярніші варіанти.

Джунгарський хом’як

Мають середній розмір – до 10 см. Дуже дружелюбні й активні. Люблять увагу, дозволяють брати їх на руки. Не кусаються. Надзвичайно плодовиті (в одному приплоді може бути 12 малюків), тому різностатевих гризунів селити в одній клітці не можна. Краще до них  взагалі нікого не селити – битимуться так, що летітиме хутро.

Останні новини:  Чи здатні коти відчувати провину та вибачатися: пояснюють фахівці

Люблять поїсти, тому нерідко страждають від ожиріння та діабету. Також часто підхоплюють застудні захворювання, можуть мати проблеми із зубами, очима та шкірою. Однак при цьому живуть досить довго – до 3 років.

Хом’як Кемпбелла

Карликова порода: має розмір всього 7-10 см, а важить – максимум 30 г. Вдень багато сплять, але прокидаються досить часто, тож діти зможуть поспостерігати за їхньою активністю й погратися з ним.

Щоправда, гратися з ними не надто безпечно. На відміну від більшості порід, вони добре ладнають з іншими хом’яками, але погано ладнають з людьми. Їм не подобається, коли до них торкаються. Щойно відчують небезпеку – починають поводити себе агресивно. Враховуючи те, що в них гострі зуби, кусаються вони боляче. Як і джунгарики, можуть мати зайву вагу і хворіють на діабет. Живуть мало – до двох років.




Хом’як Роборовського

Останні новини:  Сексуальна гармонія: які знаки зодіаку утворюють найчуттєвіші пари

Найдрібніша порода – має 5 см в довжину і важить 25 г. Не зважаючи на мініатюрні розміри, представники цієї породи надзвичайно соціальні – чудово уживаються з іншими хом’яками, йдуть на контакт з людьми (але їх треба до цього привчати поступово, щоб не переживали стресу). Вони доброзичливі  і активні.

У них міцне здоров’я, а живуть зазвичай майже до 4 років.

Фахівці радять тримати їх в акваріумі, оскільки гризуни можуть легко «просочуватися» через прутики. Але акваріум повинен бути досить високим, тому що малюки стрибучі – ви постійно будете їх шукати по квартирі.

Останні новини:  Ефективна боротьба з пліснявою в ванній кімнаті: доступний засіб знищить грибок

Сирійський хом’як

Найкрупніші домашні хом’яки – можуть мати довжину 15 см і важити до 150 грамів. Це, напевно, найкраща порода, яка має безліч переваг перед «родичами».

Сирійці абсолютно не агресивні – обожнюють їсти з рук і швидко звикають до людей. Активні, цікаві, тому спостерігати за ними – цілковите задоволення. Невибагливі в їжі і утриманні, дуже охайні. Мають гарний імунітет і рідко хворіють. Вони вважаються довгожителями (живуть 2-4 роки), і в цьому теж їхня перевага – втрату домашнього улюбленця діти переживають дуже важко.

Але є й мінуси. Сирійці ведуть активний нічний спосіб життя: весь день можуть проспати, а потім всю ніч гризти все, що потрапить на зуб, і крутити колесо. І погано уживаються з хом’яками цієї ж породи. Два сирійці в одній клітці битимуться до смерті.