Учені прогнозують колапс системи течій в Атлантичному океані

08.08.2024   05:30    69

Вчені у своєму новому дослідженні припустили, що важлива система течій в Атлантичному океані, яка впливає на світову погоду, може зазнати краху вже наприкінці 2030-х років.

Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на CNN.

Протягом останніх років кілька наукових досліджень виявили, що Атлантична меридіональна перекидна циркуляція (АМОК), яка є ключовою для глобальної погоди, може опинитися на межі колапсу через підвищення температури океану та зміни солоності, спричинені діяльністю людини.

Однак, у новому дослідженні, яке ще проходить рецензування і не було опубліковане, використовується сучасна модель для прогнозування часу можливого колапсу цієї системи. За даними науковців, це може статися в період між 2037 і 2064 роками, причому до 2050 року ймовірність колапсу вища, ніж його уникнення.

Останні новини:  Вчені розшифрували вавилонську табличку віком 3000 років

“Це дійсно тривожний сигнал. Негативні наслідки антропогенної зміни клімату, такі як збільшення кількості теплових хвиль, посух та повеней, продовжуватимуться. Якщо до цього додати крах АМОК, клімат стане ще більш нестабільним”, – зазначив Рене ван Вестен, дослідник морських та атмосферних явищ з Утрехтського університету в Нідерландах.

АМОК працює як конвеєр, переносячи теплу поверхневу воду з тропіків та південної півкулі до холодної Північної Атлантики. Там вода охолоджується, стає солонішою, опускається вниз і тече назад на південь. Цей процес допомагає регулювати температуру на обох півкулях і розподіляти поживні речовини, які підтримують морські екосистеми.

Останні новини:  Золоті монети знайшли у незвичайному місці

Друзі, терміново потрібно зібрати на DJI Mavic 3 для 154 ОМБр. Хто скільки може, окупанти самі себе не знищать. Долучитися до збору можна тут.

Якщо АМОК зазнає колапсу, наслідки будуть катастрофічними. Через десятиліття після руйнування арктичні льоди почнуть просуватися на південь, а через століття досягнуть узбережжя Англії. Температура в Європі і Північній Америці суттєво знизиться, а в тропічних лісах Амазонки зміняться сезони: сухий сезон стане вологим і навпаки.

“Колапс АМОК – це серйозна загроза, і ми повинні зробити все можливе, щоб його уникнути”, – підкреслив Стефан Рамсторф, фізичний океанограф з Потсдамського університету в Німеччині, який не брав участі в цьому дослідженні.




За його словами, акцент на терміни можливого колапсу в океанологічних дослідженнях є відносно новим явищем і свідчить про прогрес у розумінні цієї проблеми.

Останні новини:  Мікропластик вперше знайшли у тілі людини – The Times

“Кілька років тому ми обговорювали це як малоймовірний, але високоризикований сценарій. Зараз це виглядає набагато реальнішим. Вчені починають оцінювати, коли саме це може статися”, – сказав Рамсторф в інтерв’ю CNN.

Він додав, що ще п’ять років тому вважав би колапс АМОК у цьому столітті малоймовірним.

“Наразі є кілька досліджень, які припускають, що це може статися до середини століття. Я вважаю, що ризик того, що ми досягнемо переломного моменту цього століття, ймовірно, перевищує 50%”, – підсумував вчений.