Що категорично не можна класти у компост

14.08.2024   07:33    94

У гарного городника нічого не пропаде, а піде у компост! Розповідаємо, як правильно зробити корисне органічне добриво без витрат та з максимальною користю.

Компост — чудова практика створити поживне добриво для грядок та збагатити землю поживними речовинами, поліпшити її структуру і підвищити родючість. Здається, що зробити цю підживку напрочуд просто: кидай всі органічні залишки і діло зроблено. Втім, створити цю підгодівлю — справжнє мистецтво.

Компост — не смітник!

Як відомо, не всі залишки від харчів та побутової діяльності можна кидати у компостну яму. Особливо це стосується газет та журналів. На перший погляд, папір здається органічним матеріалом. Однак друкована продукція часто містить фарби, які можуть містити важкі метали та навіть свинець. Крім того, волога преса може стати ідеальним середовищем для розвитку грибків, які здатні розмножуватися і поширювати хвороби на інші рослини.

Останні новини:  Сусідка по дачі навчила, як змусити алое зацвісти вдома

Також слід бути обережним з послідом хатніх тварин, коров’яком та пташиним гноєм. Звісно, останні містять велику кількість азоту, що, з одного боку, є цінним компонентом для компосту, але з іншого — вони можуть містити патогенні мікроорганізми та глисти. Щоб уникнути поширення захворювань, послід слід висушити або дати йому перепріти в окремій ємності.

Особливо обережно потрібно ставитися до рослинних залишків, уражених хворобами. Фітофтора та сажистий грибок — це патогени, які можуть пережити зиму в компостній купі і з настанням тепла знову атакувати рослини. Якщо до ями потраплять плоди або бадилля, уражені цими хворобами, ви ризикуєте не лише втратити врожай, але й завдати серйозної шкоди ґрунту. В результаті, заражена земля може стати джерелом постійних проблем на ваших грядках, що вимагатиме значних зусиль для відновлення її здоров’я.






noviydoctor.com

Останні новини:  Які рослини не можна підгодовувати золою