Позбавляємося молі в квартирі: як це зробити раз і назавжди

08.08.2024   13:00    71

Кожна людина хоч раз у житті стикалася з міллю: ця неприємна комаха може жити і в продуктах, і в одязі, і в меблях. Якщо ваш одяг облюбувала міль і ви помітили «лисини» на улюбленій шубі або дірці в одязі, не сподівайтеся, що ситуація пройде сама собою: ваша нова співмешканка зовсім не збирається з’їжджати з шафи без бою.

Види молі

Найчастіше в будинках селяться такі види молі, як:

  • харчова, або вогнівка. Вона харчується сухими сипучими продуктами і може опинитися в банках з крупами і цукром, в горіхах і сухофруктах, бобових, в сухій чайній заварці;
  • речова/меблева/платна. Такий вид молі віддає перевагу шовку, шерсті, хутру і селиться в шафах з одягом. Але якщо вовни і хутра немає, для відкладання личинок підійдуть бавовняні і навіть синтетичні тканини. Моль може селитися в оббивці м’яких стільців, в кріслах і диванах, на килимах і паласах.

Доросла особистість, що літає квартирою — швидше за все, самець. Самки, особливо з личинками, зазвичай ховаються в темних куточках квартири та складках одягу.

Останні новини:  Як власноруч зробити рідкий гель для прання речей, якщо закінчився порошок

Як з’являється моль у квартирі?

Ця комаха може з’явитися в будь-якій квартирі і перешкодити цьому практично неможливо:

  • личинки можуть опинитися в куплених продуктах, наприклад, заражена крупа стане зручним місцем для розмноження комахи. У подальшому моль розселиться в інших продуктах;
  • платтяна міль зазвичай виникає в будинку з появою нового або старого одягу, меблів, килимів та паласів;
  • будь-який вид молі можна принести на одязі додому після прогулянки або поїздки в громадському транспорті. Комахи можуть виявитися і на вовни домашнього вихованця, регулярно буває на вулиці;
  • нарешті, моль може залетіти в будинок через відкрите вікно або вентиляцію.

Як позбавитися від платтяної/речовинної молі

Боротися треба не стільки з дорослими особинами, які можуть літати по квартирі, викликаючи яскраві емоції у господарів будинку, як з личинками. Знайти їх не так просто. Але навіть якщо дорослих особин і личинок не видно, а на мовах у шафі, на килимах або оббивці меблів виявилися проїдені дірки – моль у будинку. Позбутися її можна як народними, так і професійними засобами.




Генеральне прибирання

Останні новини:  Експерти назвали народні методи чистки лотку пральної машинки

Перше, що потрібно зробити — це генеральне прибирання по всій квартирі, пропилососити всі полиці, стіни і ящики, протерти їх вологою ганчіркою з миючим засобом. Випрати штори та пледи, здати в хімчистку килими, подушки, м’які іграшки. Увага потрібно приділити в тому числі найдальшим і темним кутам квартири і шаф: моль воліє саме такі місця проживання.

Кедр

Раніше в боротьбі з міллю активно використовувалися нафталінові кульки. Вони містять пестициди, такі як нафталін або парадіхлорбензол. Але дослідження показали, що ці речовини шкідливі для здоров’я людини.

Хорошою альтернативою для профілактики появи молі є кедрове дерево — ці комахи не переносять його запах. У шафи можна повісити кедрові вішалки, які допоможуть відлякати міль від одягу, а за квартирою розвісити саші з кедровою олією.

трави

У боротьбі з дорослими молями велику роль відіграють запахи. По шафах можна розкласти трави, аромати яких відлякують міль: розмарин, чебрець, гвоздику, лаванду, лавровий лист. Таке арома-саше можна зробити самим, поклавши трави в маленькі матер’яні мішечки, а можна купити магазини і супермаркети пропонують великий вибір.

Останні новини:  Манера ходьби відбиває характер людини

Ще один варіант — використовувати розведені ефірні масла, розбризкуючи їх по внутрішньої частини полиць, килимів, меблів. Але в цьому випадку потрібно бути обережними, оскільки можуть залишатися плями.

Низька температура

Яйця і личинки молі не виживають при низьких температурах. Будь-який одяг і текст із ознаками пошкодження можна заморозити: запечатавши речі в пакет, помістити їх в холод на 24 години. Взимку в морозну погоду (не менше -10 за Цельсієм) достатньо на ніч виставити пакет на балкон, решта часу допоможе морозилку холодильника.

Місця для зберігання одягу та інших речей повинні бути сухими і прохолодними. Моль розмножується у вологому теплому середовищі. Не слід зберігати одяг або речі в підвалах, гаражах, відкритих сараях або інших місцях, які не захищені від змін погоди.

У місцях, привабливих для молі (насамперед усередині шаф, кухонних приміщень та у важкодоступних куточках житла) має сенс розмістити пастки та ароматичні саші.