Обрізаю ожину в кінці серпня так – і літом маю рекордний врожай

25.08.2024   12:39    348

Обрізка ожини восени має кілька важливих функцій. По-перше, вона зменшує затінення, оскільки гілки, котрі вже завершили плодоношення, стають непотрібними. Такі гілочки утворюють тінь, перешкоджаючи проникнення сонячного світла, що негативно впливає на солодкість ягід.

По-друге, обрізка оптимізує розподіл поживних речовин, направляючи їх виключно на живлення молодих пагонів. Також обрізані кущі легше вкривати на зиму, адже їх невеликі розміри полегшують процес захисту від зимового холоду.

І нарешті, правильно проведена обрізка підвищує врожайність, оскільки живлення куща стає більш ефективним, що стимулює цвітіння та дозрівання ягід. Відтак, підрізання молодих гілок та видалення старих зазвичай здійснюють вкінці серпня-жовтня.

Останні новини:  Як краще зберігати часник, щоб він не гнив і на всихав

Перед початком роботи важливо забезпечити захист від шипів, щоб уникнути поранень. Видалення гілок починається з очищення куща від старих пагонів темного кольору, які можуть містити засохлі суцвіття та плодоніжки. Їх слід видаляти повністю, при цьому не залишаючи пеньків.

Обрізку ожини в кінці серпня провожу за цією схемою

Далі слід прорідити молоді стебла, знищуючи тонкі, короткі пагони та ті, котрі спричиняють загущення. Визрілі батоги потрібно вкоротити на чверть, що стимулюватиме формування квітконосів та підвищить врожайність.

Також слід видалити гілки, котрі пошкодили шкідники, оскільки вони не зможуть пережити зиму, а також на здорові пагони можуть поширитися шкідники. Фахівці рекомендують залишити на зиму не більше 10 гілочок на кущі, а заражені батоги слід спалити. Не варто боятися видаляти зайве, адже рослина дуже стрімко відновлюється, а правильна обрізка сприяє підвищенню врожайності.

Останні новини:  Восени необхідно правильно готувати ґрунт

Після обрізки кущі потребують підживлення фосфорними та калійними добривами, зокрема, компостом з додаванням суперфосфату. У разі сухої та теплої осені перед укриттям кущів їх слід щедро полити, що сприятиме зміцненню кореневої системи.

Для захисту від шкідників ґрунт та гілки обробляють за допомогою мідного купоросу або перекису водню. Перед початком настання заморозків стебла слід пригнути до землі та вкрити. Для цього застосовують підстилку з хвої, скошеної трави або кори дерев.






noviydoctor.com

Останні новини:  Груша восени: список обов’язкових справ, які потрібні для розкішного врожаю