На Тузлівських лиманах оселилися рідкісні птахи

10.08.2024   15:42    59

Вже понад місяць на мілководдях національного природного парку «Тузлівські лимани» біля кордону «Тузлівська Амазонія» мешкають дуже рідкісні птахи — коровайки.

Про це повідомив науковець Іван Русєв на своїй сторінці у Facebook.

Коровайка або блискучий ібіс – вимираючий вид тропічних водно-болотних птахів родини Ібісових і єдиний вид роду у фауні України. Нині це єдиний вид сімейства Ібісових, поширений як у східній, так і у західній півкулі. Місце їх зимівлі в Західній Африці – у внутрішній дельті річки Нігер в республіці Малі.

Останні новини:  Скорочення населення Землі буде замало для порятунку її екології

Тут на мілководді вони шукають поживу, протикаючи довгим і кривим, як шабля, дзьобом товстий шар мулу. У меню коровайок – рачки, молюски, водяні комахи, а також мальки риб. Дзьоб коровайки оснащений чутливими дотикальними рецепторами, що дає їм змогу безпомилково відшукати та схопити здобич, – пише біолог.

Науковець розповідає, що ще в 70-х роках 20 століття, цей вид ібіса процвітав практично у всіх дельтах річок Євразії вздовж 46 градуса північної широти. У пониззі великих українських річок коровайка була одним з 2-3 наймасовіших видів водно-болотних птахів. У період розквіту чисельність коровайок у дельті Дністра налічувала до 1500 гніздових пар, а в дельті Дунаю – більш ніж 3000 гніздових пар. Однак останні декілька десятиріч чисельність цих колись найчисленніших дельтових птахів знизилася в десятки разів і залишається на такому низькому рівні.

Останні новини:  Вчені представили концепцію інноваційного ліфта, що доставлятиме вантажі з космосу

Вид занесений до Червоної книги України, списків Бернської та Боннської Конвенцій, Угоди AEWA. Зустрічається в Європі, Азії та Африці.

Зі слів Івана Русєва, ще наприкінці 2023 року у нацпарку природним шляхом сформувалася потужна протока між Чорним морем та Тузлівськими лиманами. До війни, влітку, злочинці такі протоки закривали, щоб восени тотально виловлювати всю рибу і нацпарк багато разів протистояв таким злочинам. Але зараз, незважаючи на шалену спеку, завдяки водообміну, вода в лиманах поки утримується на безпечному рівні. Завдяки чому, окрім коровайок, тут щоденно для харчування скупчуються тисячі птахів – рожеві, кучеряві пелікани, великі баклани, різни види мартинів та інші види. На різних ділянках акваторій багато рожевих фламінго – більше одної тисячі.