Дослідження показує, що приручення коней змінило історію людства близько 4 200 років тому

04.08.2024   10:30    71

Близько 4 200 років тому, у третьому тисячолітті до нашої ери, люди на західних степах Росії почали нову еру в історії людства, пов’язану з іншим видом тварин. Недавні дослідження стверджують, що саме в цей час кількість приручених коней, розводжених людьми, швидко зросла, що принесло безпрецедентні зміни. Коні не лише прискорили комунікації та торгівлю через євразійські мережі, але й сприяли обміну та взаємодії між різними та віддаленими культурами.

Кожен домашній кінь у світі сьогодні, будь то величний тягловий кінь, місцевий поні-клубний рись, або чемпіон світу з перегонів чи шоу-джампінгу, походить з одного і того ж місця в російському степовому регіоні. Цей факт був відомий давно, але вчені не були впевнені щодо точної хронології, коли коні вперше були приручені та використані людьми.

У цьому недавньому дослідженні, велика міжнародна команда дослідників під керівництвом Людовіка Орландо, директора Центру антропобіології та геноміки Тулузи (CAGT, CNRS/Université Paul Sabatier), оцінила 475 давніх геномів коней, щоб простежити, коли тварини вперше були змінені людьми. Вони зібрали археологічні останки коней з усього євразійського континенту.

Вони поєднали радіовуглецеве датування з секвенуванням ДНК, щоб створити комплексний часовий ряд геномів. Це фактично пропонує детальну картину генетичних перетворень, яких зазнали коні, і як вони пов’язані з виникненням верхової їзди.

Читайте також:  Хаббл підтвердив появу першого подвійного квазара на зорі Всесвіту

«Я почав працювати з кіньми близько десяти років тому», пояснив перший автор Пабло Лібрадо, постійний науковець Інституту еволюційної біології Барселони (IBE), у заяві.

Останні новини:  У Норвегії знайшли чотири срібні браслети епохи вікінгів

«На той час у нас було лише кілька давніх геномів. Завдяки цій новій роботі ми тепер маємо кілька сотень. Було особливо важливо отримати точні дані щодо Центральної Європи, Карпат і Трансильванських басейнів, оскільки ця область була центральною в поточних дебатах про те, що верхова їзда спричинила масові міграції зі степів близько 5 000 років тому, а можливо, й раніше».

Лібрадо і його колеги шукали три показники розведення коней у своїх даних. По-перше, вони простежили, коли предки сучасних домашніх коней почали поширюватися за межі їхньої батьківщини. По-друге, вони намагалися точно датувати найраніші ознаки розведення та масштабного виробництва коней, відновлюючи демографію коней протягом третього тисячоліття до нашої ери.




Нарешті, команда виявила ознаки значної зміни в репродуктивному циклі коней, що фактично є «відбитком пальця» навмисної маніпуляції тваринами з боку ранніх розвідників.

Читайте також:  Палеонтологи склали список з’їденого трилобітом

Сукупність всіх цих факторів пропонує переконливі докази того, що близько 4 200 років тому домашні коні почали розводитись у значно великих кількостях, щоб задовольнити зростаючий попит на континенті. Докази свідчать про те, що це могло статися лише в цей момент і не раніше.

Останні новини:  Археологи розкопали давні сходи на Сілоамській купелі в Єрусалимі, де Ісус зцілив сліпого

Це означає, що дата близько 4 200 років тому позначає початок кінної мобільності, як ми її знаємо сьогодні, яка залишалася найшвидшою формою наземного транспорту до 20 століття.

«Одне питання, яке мучило мене роками, стосується масштабу виробництва», пояснив Орландо.

«Як можна було так раптово розводити таку значну кількість коней з відносно невеликої області доместикації, щоб задовольнити зростаючий глобальний попит на початку другого тисячоліття до нашої ери? Тепер у нас є відповідь. Розвідники так добре контролювали розмноження тварини, що вони майже вдвічі скоротили інтервал між двома поколіннями. Просто кажучи, вони змогли прискорити процес розведення, ефективно подвоюючи їхній темп виробництва».

Для проведення цього новаторського дослідження команда мала розробити новий спосіб вимірювання часу поколінь, який використовував повний потенціал давніх геномних часових рядів.

Читайте також:  Хіміки створили батарею на основі головного білка людської крові

Якщо геноми розвиваються, вони накопичують мутації, а потім рекомбінуються кожного покоління. Кількість мутацій, які вони несуть, і будь-які перехресні відбори ДНК, через які вони пройшли, можуть вказувати на кількість поколінь, що до них призвели. Поєднайте цю інформацію з тією, що надає радіовуглецеве датування, і у вас буде спосіб обчислити календарні роки.

Останні новини:  На Мадагаскарі знайшли загадкову стародавню скульптуру, висічену в скелі

Дослідження показало, що більше поколінь накопичувалося протягом останніх двох століть, що збігається з появою багатьох сучасних кровних ліній, створених інтенсивним селекційним розведенням. Аналогічно, генераційний годинник, здається, йшов швидше близько 4 200 років тому, коли почалося масове виробництво і географічне розширення домашніх коней.

«Наша методологія вимірювання часових змін у часах поколінь має великий потенціал. Вона оснащує археозоологічний інструментарій новим способом контролю розвитку контрольованого розведення різних домашніх видів, крім коней», додав Лібрадо.

«Але вона також може допомогти з’ясувати інтервал поколінь у наших предків-мисливців-збирачів і те, як ці інтервали змінювалися разом зі змінами способу життя або значними кліматичними змінами».