Чи то зброя, чи то знаряддя праці. У Чехії виявили скарб бронзового століття

03.08.2024   13:30    42

Археологи виявили скарб артефактів бронзового століття під час планових польових робіт у Чехії.

З використанням металошукачів дослідники знайшли вісім браслетів, дві шпильки, вісім сокир і один наконечник списа недалеко від міста Будине-над-Огржи, за 56 кілометрів від Праги.

Більшість артефактів датуються приблизно 1600 роком до н.е., відносячись до середнього бронзового століття. Одна сокира виявилася старшою і належить до раннього бронзового століття. Археолог Мартін Трефни з Музею регіону Ржип зазначив, що сокири могли використовуватися як інструменти або зброя, а наконечник списа і браслети слугували прикрасами і практичними предметами.

Останні новини:  Гігантське цунамі, що застрягло всередині Гренландії, стрясало Землю дев’ять днів

Причини поховання скарбу залишаються незрозумілими. Існує три версії: вотивна функція (підношення божествам), економічна функція (сховища для виробників) або кризова ситуація (приховування від ворогів). За словами Трефни, скарб може коштувати мільйони крон (1 мільйон крон приблизно дорівнює 42 500 доларів США).

Усі предмети свідчать про технологічний прогрес і ремісничі прийоми бронзового століття в Центральній Європі. Ці знахідки будуть виставлені в Підржипському музеї в найближчому майбутньому.

Останні новини:  Стала відома причина, чому озонова діра відкриватиметься десятиліттями