Bloomberg розкрило новий секрет процвітання країни

24.08.2024   08:41    647

Норвегія продемонструвала третій поспіль квартал економічного зростання завдяки відновленню купівельної спроможності населення та слабкій національній валюті, що сприяло збільшенню експорту. ВВП країни зросло на 0,1% у другому кварталі порівняно з попереднім періодом. Про це пише Bloomberg.

«Норвезька економіка фіксує третій квартал поспіль зростання, оскільки відновлення купівельної спроможності сприяло покупці автомобілів, а слабка крона підтримала експорт», – вважають журналісти.

За даними Статистичного управління Норвегії, основний внутрішній валовий продукт, який виключає нафтогазову галузь і судноплавство, у другому кварталі 2024 року зріс на 0,1% порівняно з попередніми трьома місяцями. Це трохи нижче за прогнозовані 0,2%, які очікували як центральний банк країни, так і опитані економісти.

Останні новини:  Ізраїль заявив про «нову фазу» війни - ЦАХАЛ зосередиться на північному фронті

Такі результати показують, що Норвегія, багата на енергетичні ресурси, справляється з наслідками високих процентних ставок, незважаючи на відкладення пом’якшення монетарної політики центральним банком. Відновлення споживання пов’язане із уповільненням інфляції та зростанням заробітної плати, що перевищує 5%, що підтримує купівельну спроможність населення. У той же час низький курс крони, що на мінімальних рівнях за останні чотири роки, сприяє зростанню попиту на норвезький експорт та активному розвитку туристичного сектора.

Витрати домогосподарств збільшилися на 1,6% за квартал, чому сприяв «значний стрибок» у покупках автомобілів, згідно зі звітом Статистичного управління.

Останні новини:  У Лівані назвали кількість жертв вибухів пейджерів і рацій

До слова, Норвегія починає запасати зерно, посилаючись на пандемію, війну та зміну клімату.Уряд Норвегії підписав угоду про початок накопичення зерна, заявивши, що пандемія COVID-19, війна в Європі та зміна клімату зробили це рішення необхідним.Повідомляється, що угоду про зберігання 30 тис. тонн зерна підписали міністр сільського господарства і продовольства Гейр Поллестад і чотири приватні компанії. Пшениця, що належатиме норвезькому уряду, буде зберігатися компаніями у сховищах по всій країні.

Останні новини:  У Лонг-Айленді готувався черговий замах на Дональда Трампа


expert.in.ua