Археологи виявили на дні Темзи озброєння королівського корабля

12.08.2024   16:30    94

Група археологів виявила на дні Темзи гармату з корабля Лондон. Свого часу він зіграв важливу роль у поверненні Карла II до Англії в рамках Реставрації Стюартів, пише Heritage Daily.

«Лондон» супроводжував флагмана англійського флоту «Роял Чарльз», на борту якого знаходився Карл II. У 1665 році він затонув у Темзі після вибуху порохового погребу. За словами англійського хроніста Семюеля Пепіса, 300 людей, які перебували на борту Лондона, потонули. Врятуватися вдалося лише 24 пасажирам, у тому числі одній жінці. Підняти корабель із дна Темзи не вдалося.

Останні новини:  Археологи розкрили 3000-річну таємницю створення Всесвіту та монстрів після розшифровки найдавнішої карти світу

Місце аварії корабля «Лондон» було виявлено в 2005 році. Влада змінила маршрут судноплавства, щоб захистити його останки від пошкоджень. За минулий час археологи підняли з дна 700 різних артефактів, на кшталт лафета, мідних і олов’яних виробів, які проливають світло на морську історію Англії.

Нещодавно водолази виявили бронзову гармату, яка дуже добре збереглася. Археологи ідентифікували її як середню напівгармату часів Співдружності, встановлену на нижній палубі «Лондона». Знахідка дозволить вченим дізнатися більше про особливості озброєння корабля. Річ у тім, що на «Лондоні» було встановлено гармати кількох типів. Частина була захоплена з ворожих кораблів.