Агрономи розкрили маленький секретик, як за 1 раз прискорити процес дозрівання томатів

10.08.2024   21:30    70

Зазвичай томати дозрівають орієнтовно на 40-55 день після початку періоду цвітіння. Однак, на щастя, існують перевірені роками методи, які допоможуть ефективно прискорити цей процес.

Непередбачувані погодні умови наприкінці літа створюють загрозу для врожаю томатів. У серпні різкі перепади між спекотними днями та прохолодними ночами зазвичай призводять до утворення роси на листках, що створює сприятливе середовище для розвитку грибкових інфекцій, наприклад, таких як фітофтороз. Ця небезпечна хвороба може швидко знищити не лише рослини, але й увесь очікуваний врожай. У зв’язку з цим городники всіма силами намагаються прискорити дозрівання помідорів і на грядках, і в теплиці.

Останні новини:  Що зробити з яблуками перед сушінням, щоб у них не завелися жучки та черв’ячки

Як пришвидшити процес дозрівання помідорів

Експерти виділяють кілька ефективних способів, які допомагають пришвидшити дозрівання помідорів.

Укриття

Якщо вночі випадає прохолодна роса, рекомендується на ніч накривати помідори на городніх ділянках за допомогою плівки. Вона допоможе уникнути зайвої вологи на плодах та значно знизить ризик розвитку фітофторозу.

Обрізка листків та пасинків

Пасинкування помідорів може прискорити їх дозрівання. Цю процедуру слід виконувати протягом всього сезону. Зокрема, її проводять, коли пасинки виростають приблизно на 5-7 сантиметрів. Варто видаляти нижнє листя, бічні пагони та зайві листки. Це дозволяє краще перерозподілити живлення, акцентуючи його на дозріванні плодів. Також проріджування покращує циркуляцію повітря навколо куща, що в результаті знижує ризик захворювання фітофторозом та іншими хворобами.

Останні новини:  Як зберігати огірки на зиму
Маленькі правила та нюанси, які має знати кожен городник

Підгодівля калієм

Із початком цвітіння азотні добрива для помідорів протипоказані, оскільки вони уповільнюють дозрівання плодів. Тому для прискорення цього процесу радять використовувати калійне підживлення. Один із природних джерел калію – попіл. Щоб приготувати дієвий засіб, варто розчинити одну склянку попелу в 10 літрах води та залишити його настоюватися на кілька годин. Після цього слід вилити під кожен кущ приблизно один літр отриманого розчину.




Якщо попелу під рукою немає, можна використовувати гумат калію. Для цього необхідно в 10 літрах води розчинити 1 столову ложку гумату калію. Після цього цим розчином слід поливати помідори один раз на два-три тижні з середини літа до початку збору врожаю.

Останні новини:  Груша восени: список обов’язкових справ, які потрібні для розкішного врожаю

Обробка за допомогою йоду

Для цього способу потрібно до 1 літра нежирного молока додати 10 крапель йоду, а потім розчинити це все в 1 літрі води та отриманим розчином провести обприскування томатів.



noviydoctor.com