4 способа використовувати бадилля помідор з користю для рослин

29.08.2024   17:43    249

У картопляного і томатного бадилля не так багато способів застосування на відміну від тих же бур’янів. Бадилля не рекомендується використовувати для закладки в компостну яму.

Причин кілька. Але все ж, за бажанням, можна отримати максимальну користь із того, що вже не потрібно на грядці.

Подробиці

Бадилля рослин сімейства пасльонових не варто закладати в компост. Воно розкладається кілька років, до того ж виникає ризик зараження добрива фітофторою.

Останні новини:  4 простих способи, як зберегти буряки взимку

Але коли не можна, а все одно хочеться, то можна.

Компост

Якщо хочете отримати добрива, то пасльонові краще скласти окремо в герметичні мішки і залишити перегнивати не менше ніж на три роки. За цей час загине навіть небезпечний патоген. Але є способи безпечніші.

Останні новини:  Груша восени: список обов’язкових справ, які потрібні для розкішного врожаю

Наповнювач для септика

Досить незвичайний спосіб, який відмінно підходить для томатного бадилля. Його можна подрібнити та кинути у вигрібну яму. На деякий час можна забути про неприємний запах.

Настій від шкідників

Завдяки отруті солонину, що входить до складу бадилля, настій може виявитися згубним для деяких рослин. Насамперед страждають від нього попелиця та плодожерка, вогнівка, морквяна та цибульна муха, гусениці.

Останні новини:  Як краще зберігати часник, щоб він не гнив і на всихав

Для приготування суміші 4 кг бадилля заливають 10 літрами води і кип’ятять 30 хвилин, проціджують, розбавляють 1:4 водою, додають столову ложку мила і обприскують.

Найпростіший спосіб

Найпростіше розправитися з бадиллям пасльонових – спалити. Тут можна не боятися ні фітофтори, ні інших мікроорганізмів. Попіл можна використовувати як добриво.