Перший у світі електричний кар’єрний самоскид проходить випробування в Замбії (відео)

04.07.2024   23:33    798

Компанія Hitachi повідомила, що перший у світі кар’єрний самоскид на батареях почав роботу на мідно-золотій копальні в Замбії.

Прототип проходить перевірку під робочими навантаженнями, щоб підтвердити основні характеристики самого автомобіля і допоміжної інфраструктури. Проєкт Hitachi Construction Machinery стартував у 2021 році у співпраці з ABB, щоб досягти нульових викидів у гірничодобувній галузі. У червні того ж року почалася розробка самоскида на електричній батареї.

Останні новини:  Фіцо вперше після замаху з'явився на публіці (ВІДЕО)

У 2023 році компанія First Quantum Minerals долучилася до проєкту і погодилася провести випробування самоскида на своєму руднику Kansanshi в Замбії, де вже використовуються кілька самоскидів Hitachi з тролейною системою.

Ці дизель-електричні машини можуть працювати як звичайні вантажівки з використанням двигуна внутрішнього згоряння, а також піднімати пантограф до повітряних проводів і переходити на електричний режим. Повністю електричний самоскид дасть змогу виключити викиди дизеля, що особливо актуально для Замбії, де 92% енергетичних потреб забезпечуються поновлюваними джерелами.

У січні цього року були завершені початкові випробування прототипу. В якості тестової моделі використовувалася модель Hitachi EH4000 AC-3 довжиною 14 метрів і номінальною вантажопідйомністю 221 тонна.

Останні новини:  Знаменитий автомобіль 70-их завівся після 25 років простою на вулиці (Відео)

Відео дворічної давнини демонструє концепцію проєкту і статичну зарядку.

Тепер доопрацьована передсерійна машина прибула до Замбії і почала проходити тести на руднику Kansanshi. Партнери проєкту очікують, що самоскид зможе працювати без перерв завдяки наявній мережі повітряних ліній і системі рекуперативного гальмування.

Розмір акумуляторної батареї прототипу менший, ніж у самоскидів, які працюють винятково на батареї, що дає змогу знизити виробничі витрати і збільшити корисне навантаження. За словами Джона Грегорі з First Quantum, система працездатна, практична й економічно вигідна, і вона буде ефективно знижувати викиди в гірничодобувній галузі.

Останні новини:  В Італії вивергаються вулкани Етна і Стромболі (відео)