Вчені виявили у 500-річній лабораторії алхіміка метал із майбутнього

30.07.2024   10:30    5

Він суттєво підвищив точність спостережень за зорями та планетами, склав таблиці видимих спотворень небесних тіл через атмосферну рефракцію, описав вибух наднової в сузір’ї Кассіопеї та довів позаземне походження комет.

Однак Браге також займався астрологією та алхімією. У 1576 році данський король Фредерік II надав йому острів Вен у протоці Ересунн, де збудували резиденцію Ураніборг.

Ця споруда поєднувала в собі обсерваторію, алхімічну лабораторію та житло для родини вченого, повідомляє itc.ua.

Останні новини:  Учені спрогнозували, що буде, якщо розтане льодовик Судного дня

Вчені виявили у 500-річній лабораторії алхіміка метал із майбутнього

Під час розкопок у 1988–1990 роках у саду Ураніборга археологи знайшли кілька керамічних і скляних уламків.

Хімік Кааре Лунд Расмуссен з Університету Південної Данії та історик Поул Гріндер-Хансен із Національного музею Данії дослідили п’ять із цих фрагментів.

Учені виявили на уламках сліди нікелю, міді, цинку, олова, сурми, вольфраму, золота, ртуті та свинцю.

Останні новини:  Як житиме Земля, коли помре Сонце
Вчені виявили у 500-річній лабораторії алхіміка метал із майбутнього

Присутність більшості цих елементів не викликає подиву, адже алхіміки часто використовували золото та ртуть у своїх експериментах. Однак наявність вольфраму стала несподіванкою.




«Виявлення вольфраму в лабораторії Тихо Браге — це справді дивовижне відкриття. Цей елемент офіційно відкрили лише в 1781 році, коли шведський хімік Карл Шеєле отримав його в чистому вигляді», — зазначив Кааре Лунд Расмуссен.

Останні новини:  Гармата з лазерами врятує Землю від кінця світу: знайдено спосіб захистити планету

Є кілька гіпотез щодо походження вольфраму в лабораторії Браге. Можливо, елемент потрапив туди через певні мінерали, які використовував алхімік. Інша версія пов’язана з описом німецького мінералога Георга Агріколи (Georgius Agricola) дивної речовини в олов’яній руді із Саксонії, яку він назвав «вольфрамом» (від німецького «Wolf Rahm» — «вовча піна»).