В оливках знайшли речовину з подібною до Оземпіку дією проти ожиріння

27.07.2024   23:30    2

Еленолева кислота, яка міститься в оливках, виявилася здатною діяти подібно до препарата «Оземпік»: зменшувати апетит, знижувати ступінь ожиріння та рівень цукру. Поки це перевірили лише на мишах, але якщо ефективність сполуки доведуть і для людей, вона стане природною альтернативою у боротьбі з цукровим діабетом другого типу та ожирінням. Результати дослідження представили на конференції American Society for Nutrition, NUTRITION 2024.

Як сполука з оливок вплинула на діабет та ожиріння?

Дослідження виявило здатність еленолевої кислоти впливати на чутливі до інсуліну клітини скелетних м’язів, збільшуючи поглинання ними глюкози, а також на клітини печінки, зменшуючи вироблення у них глюкози, що в цілому приводило до зниження рівня глюкози в крові. У мишей з викликаним дієтою ожирінням вживання еленолевої кислоти знижувало накопичення жирів у печінці та запобігало збільшенню її маси. Додатково еленолева кислота знижувала апетит, збільшуючи виділення GLP-1 та пептиду YY і знижуючи виділення пов’язаного з аґуті пептиду (AGRP) — ці три сполуки є головними регуляторами апетиту в організмі людини.

Останні новини:  Вчені з’ясували, якими були справжні вікінги

Еленолева кислота настільки ж ефективно запобігала розвитку цукрового діабету та ожиріння у мишей, як і ліраглутид, спрямований на GLP-1 препарат, і навіть краще за метформін, який також використовують для лікування діабету.