Догляд за вишиванками: як зберегти кольори та деталі

Сьогодні,   01:00    226

Традиційні українські вишиті сорочки з кожним роком стають все популярнішими. Адже це вдалий спосіб виразити національну та культурну позицію, зберегти надбання народу.

Традиційні українські вишиті сорочки з кожним роком стають все популярнішими. Адже це вдалий спосіб виразити національну та культурну позицію, зберегти надбання народу. Їх носять дорослі й малюки не тільки на особливі свята, але й на роботу, в школу чи дитячий садок. До того ж стилізувати таку річ можна і з більш повсякденними речами.

Якими б не були дорослі або дитячі вишиванки плаття чи сорочки — прикрашені вручну чи на виробництві, за ними потрібно правильно доглядати. Тільки так візерунок і тканина будуть виглядати охайно навіть за умови постійного носіння.

Останні новини:  Що покласти в ємність, щоб в крупах не з’явилися комахи

Тканина, нитки та декор

Як і з іншим одягом, для правильного догляду потрібно визначити, з чого зроблена річ. Дитячі вишиті сорочки та сукні можуть відшиватися з:

поліестеру — синтетичний матеріал, відомий своєю зносостійкістю, гладкістю та простотою догляду;
бавовни — натуральна тканина, що добре пропускає повітря та дозволяє шкірі дихати, м’яка й добре тримає форму;
льону — тканина гладка та в міру цупка, міцна та приємна до тіла.
Часто виробники закупають тканини на основі декількох волокон — синтетичних та натуральних. Точний склад та рекомендації щодо догляду мають бути зазначені на ярличку з тильної сторони речі.

Ці тканини бажано прати в теплій або холодній воді з рідким засобом (вибирайте його залежно від кольору речі), який не залишає слідів та розводів на поверхні. Щодо дрібних деталей, як-от зав’язки та китиці, ґудзики чи кнопки, нитки, які формують візерунок, — обертання в барабані машинки на великій швидкості й відтискання можуть пошкодити їх. Тому найкращий варіант — прати вручну, окремо від інших речей. Не варто сильно терти місця з вишивкою, інакше можна пошкодити нитки.

Останні новини:  Як полегшити життя: лайфхаки для дому

Сушіння — бажано природне, на чистому повітрі чи хоча б на сушарці в приміщення. Проте в жодному разі не в машинці.

Подальший догляд та зберігання

Окрім правильного прання та сушіння, річ потрібно час від часу прасувати. Рекомендується використовувати не найгарячіший режим та прикладати праску не безпосередньо на тканину, а через марлю. Також можна застосовувати відпарювач: він делікатний до тканини, адже випрямляє складки парою.




Зберігати річ краще за все на м’яких вішаках. Це може бути класична закрита шафа чи відкритий рейл для одягу. У шафі річ не так вигорятиме від сонця, проте є ризик вбирання запахів. Цього можна уникнути за допомогою звичайного ароматизатора для одягу (у пакетиках чи подушечках). На рейлі тканина завжди провітрюватиметься, проте не варто ставити його під прямі сонячні промені.

Останні новини:  Багато хто неправильно використовують губку: ось як економити під час миття посуду

Щоб на тканині не лишалося ворсинок з іншого одягу, достатньо надіти на неї чохол з тканини чи іншого матеріалу на застібках.