У космос не видуло: вчені зрозуміли, куди поділася атмосфера Марса

Сьогодні,   00:30    568

Довгий час вважалося, що атмосферу Марса «видуло» у космос через слабку гравітацію та втрату магнітного поля. Однак нове дослідження каже, що технічно вона нікуди з червоної планети не поділася.

Про це йдеться в новому дослідженні, оприлюдненому в ScienceAdvances. Вчені дійшли висновку, що багата на вуглекислий газ атмосфера близько 3,5 мільярда років тому «запечаталася» на поверхні планети.

У дослідженні говориться, що в часи, коли на Марсі ще була вода, вона просочувалася в багаті на залізо і магній породи і стикалася там з мінералами на зразок олівіна. Олівін навіть на Землі при контакті з водою вступає у складну хімічну реакцію під назвою серпентинізація, яка по суті призводить до поглинання кисню з води та виділення великої кількості водню.

Останні новини:  У США випробували повітряну кулю для польоту туристів на кордон космосу

Олівін у лаві

Цей водень знову вивільнявся на поверхню планети, де вступав у контакт з атмосферним вуглекислим газом, призводячи до утворення метану (абіотичний метаногенез). Але й на цьому його пригоди не закінчуються.




На поверхні Марса є багато різних форм глини, на кшталт смектиту, яка здатна каталітично перетворювати прості органічні сполуки на складні та запечатувати їх у своїх структурах. На Землі в такий спосіб вуглець може бути запечатаний в осадових породах на мільйони років.

Останні новини:  В Африці розкопали унікальну стародавню споруду, якій близько 1000 років

Однак різниця між цими двома планетами зводиться до того, що на Марсі немає активних тектонічних процесів, а тому глина з поглиненим метаном може не боятися раптових струсів і залишатись у запечатаному стані мільярди років.

Таким чином вчені припускають, що марсіанська атмосфера насправді в космос не полетіла, а значна частина її складових досі перебуває в межах планети. І хоча це не скасовує того факту, що зараз Марс виглядає як мертвий шматок каменю, але відкриває для майбутніх колоністів цікаві можливості.

Останні новини:  Чотири найдивовижніші скарби, знайдені на загиблих кораблях

Наприклад, марсіанський метан може стати хорошим джерелом палива, використовуватись для синтезу пластику або навіть харчових добавок, а також стати помічником у тераформуванні.