Науковці назвали ім’я першої жінки-правительки в історії людства

28.07.2024   06:30    5

Історія сповнена сильних жінок, які кидали виклик нормам свого часу. Цариця Кубаба правила Шумером близько 2 500 років до н. е. і, можливо, є першою відомою жінкою-правителькою в стародавній історії, пише Успіх in UA.

Цариця Кубаба — захоплива постать в історії Месопотамії, яка, як вважають, правила містом-державою Кіш у третьому тисячолітті до нашої ери. Як одна з перших відомих нам жінок-лідерок, її історія є важливим елементом пазла в розумінні ролі жінок у стародавніх суспільствах.

Ім’я Кубаби з’являється у списку, відомому як “Царський список”, який є єдиним письмовим свідченням її правління. Список є саме тим, про що свідчить його назва — списком шумерських царів, повідомляє focus.ua.

У ньому коротко зазначено тривалість правління кожного певного царя та місто, в якому він правив. У цьому списку вона називається “лугаль” або цар, а не “ереш” (цариця-консорт). У цьому вичерпному переліку її ім’я — єдине жіноче.

“Потім Марі зазнала поразки, і царська влада перейшла до Кіша. У Кіші царицею стала Ку-Баба, жінка-шинкарка, яка заклала фундамент Кіша; вона правила 100 років. Одна королева правила 100 років”.

Заковика полягає в тому, що цей список не є найавторитетнішим історичним джерелом. Він часто розмиває межу між історією та легендою.

Останні новини:  Екстремальний сезон ураганів: учені очікували десятки великих штормів, але вони втекли
Науковці назвали ім'я першої жінки-правительки в історії людства

Прикладом цього є ім’я Енмен-лу-ана, яка нібито правила 43 200 років. Або ж саме правління Кубаби, яке вказує на неймовірні 100 років її перебування на чолі Шумеру! Водночас існує ймовірність того, що інтерпретована концепція часу відрізняється від тієї системи, якої ми дотримуємося сьогодні.




Попри питання щодо точності “Царського списку”, Кубаба залишається гостроцікавою постаттю. Її епітет довший, ніж у більшості інших, що свідчить про те, що стародавні книжники вважали її особливо вартою уваги. Поряд з її ім’ям написано:

“Жінка-шинкарка, яка зміцнила підвалини Кіша”.

Прихід Кубаби до влади в Кіші оповитий таємницею, але існує загальна думка, що вона була корчмарем, що можна інтерпретувати як барменша, як це передбачено давніми шумерськими текстами.

Останні новини:  Мамонти вимерли через нежить: вчені приголомшили новою гіпотезою

Місто Кіш славилося своїм багатством і могутністю, воно відігравало значну роль у розвитку Месопотамської цивілізації. Сходження Кубаби на трон зумовлене не родинними зв’язками чи успадкуванням влади, а радше її власними здібностями та репутацією.

Кажуть, що вона була доброю і справедливою до своїх клієнтів. З часом її репутація зросла, і її стали шанувати як богиню. Це пояснює її королівське походження, оскільки вона не вийшла заміж і не успадкувала владу від батьків.

Науковці назвали ім'я першої жінки-правительки в історії людства

Існує легенда, що ті правителі, які не визнавали належно бога Мардука, приносячи рибні жертви в храм Есагіля, мали нещасливий кінець. За переказами, Кубаба нагодувала рибалку, а натомість попросила його принести свій улов до храму Есагіла. Прихильність Мардука у відповідь не стала несподіванкою:

“Хай буде так”, — сказав бог, і з цим “довірив Кубабі, шинкарці, владу над усім світом”.

Деякі джерела припускають, що вона була членом правлячої сім’ї царства Кіш, яке знаходилося на території сучасного Судану. Однак точна особистість цариці Кубаби залишається предметом дискусій серед істориків.

Останні новини:  У космос не видуло: вчені зрозуміли, куди поділася атмосфера Марса

Згідно з історичними свідченнями, вона привела свої армії до перемоги над римлянами в першому столітті нашої ери. Римляни намагалися вторгнутися і завоювати королівство Кіш, але цариця Кубаба та її війська змогли відбити їхні напади.

На додаток до своїх військових досягнень, цариця Кубаба була також могутньою і впливовою фігурою.