Польський пляцок, який підкорив весь світ

04.07.2024   15:03    1175

Готую пісочний пляцок «Пані Валевська», придуманий у 18 столітті і названий на честь відомої польської графині. Торт виходить настільки смачний, що давно став популярним не лише у Польщі, а й у багатьох інших країнах. Поєднання ніжних пісочних коржів, з джемом із чорної смородини, заварним кремом та меренгою з горішками, роблять цей торт по-справжньому королівським десертом. Торт готується дуже просто, незважаючи на його різноманіття з доступних продуктів.

Інгредієнти:

Пісочний корж:

  • Борошно – 300 р.;
  • Масло вершкове – 200 г.;
  • Жовтки – 4 штуки;
  • Цукрова пудра – 40 г.;
  • Ванілін – 3 р.;
  • Розпушувач – 5 г

Меренга:

  • Білки – 4 штуки;
  • Цукрова пудра – 180 р.;
  • Крохмаль – 10 г.;

Заварний крем:

  • Молоко – 400 р.;
  • Яйця – 2 штуки;
  • Цукор – 40 р.;
  • Крохмаль – 40 г.;
  • Масло вершкове – 150 г.;
  • Ванілін – 3 р.

Начинка та декор:

  • Джем або варення із чорної смородини (можна замінити на будь-який інший) – 300 г.;
  • Горіхи (або арахіс) – 100 г.

Загальний вихід готового виробу становить 1,8 кг.

Останні новини:  Рецепт печива з ягодами “1 склянка”

Приготування:

У муку додаю розпушувач і недовго перемішую. Додаю мʼяке вершкове масло. Перетираю борошно та вершкове масло руками, щоб вийшла крихта.

Окремо у жовтки додаю цукрову пудру та ванілін. Перемішую вінчиком протягом 1 хвилини. Жовткову суміш додаю в масляно-борошняну крихту.




Вимішую недовго руками до одержання неоднорідного пісочного тіста. Дуже важливо довго не вимішувати пісочне тісто. Збираю пісочне тісто в кулю і забираю на кілька хвилин у холодильник.

Розподіляю пісочне тісто руками по пергаменту, формую прямокутний пласт розміром 32х36 сантиметрів. Підрівнюю краю пісочного пласта, будь-яким плоским, зручним предметом. Наколюю тісто виделкою і прибираю в морозильник мінімум на 15 хвилин. Потім забираю в розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин.

Для приготування крему в сотейник, встановлений на вогні, вливаю молоко. Як тільки молоко стало дуже гарячим і з нього почала підніматися пара, вимикаю вогонь. У яйця додаю цукор та ванілін. Недовго перемішую вінчиком. Всипаю кукурудзяний крохмаль. Перемішую вінчиком до однорідності.  Не припиняючи вимішування, обережно вливаю гаряче молоко у яєчну суміш.

Останні новини:  Приготувала за 10 хвилин, а результат перевершив усі очікування

Переливаю молочно-яєчну суміш назад у сотейник. Уварюю на слабкому вогні, безперервно помішуючи до загусання. У певний момент заварна основа починає швидко загущатися, що говорить про те, що вона практично готова. Як тільки заварна основа ущільнилася і по консистенції стала як манна каша, продовжую її вимішувати протягом 2 хвилин.

Перекладаю заварну основу в окрему тару для остигання, залишаю її за кімнатної температури.

Для приготування меренги до білків додаю цукрову пудру та кукурудзяний крохмаль. Перемішую міксером, не включаючи його, щоб сухі інгредієнти не розлетілися убік. Потім вмикаю міксер і збиваю білки на високих оборотах, до отримання щільної меренги. Правильно збита меренга має щільну текстуру і добре тримається на лопатях міксера.

На остиглий корж, порційно викладаю джем із чорної смородини. Поступово розподіляю джем по пісочному коржу плоскою лопаткою. Зверху на джем викладаю збиту меренгу.

Зверху меренгу рівномірно обсипаю подрібненим арахісом. Забираю деко у розігріту до 150 градусів духовку на 35 хвилин.

М’яке вершкове масло збиваю міксером не менше 3х хвилин, щоб воно стало пишним і світлим. У три прийоми, додаю заварну основу, що остигла, в вершкове масло. Після кожного прийому добре вимішую міксером до однорідності. Готовий заварний крем вийшов пишним і добре тримається на лопатях міксера.

Останні новини:  Як перетворити підсохлий лаваш на свіжий і шість смачних начинок для лаваша

Остиглий торт розрізаю дорік на 2 половини. На одну частину торта порційно викладаю весь заварний крем.

За допомогою дошки перекладаю половину торта без крему на другу половину поверх заварного крему.

Вирівнюю торт лопаткою, кремом який виліз із торта назовні. Накриваю торт пекарським папером, що залишився, загинаючи його до торта. Забираю торт у холодильник, щоб він наситився і стабілізувався щонайменше на 5 годин.

Мій торт простояв у холодильнику всю ніч, до самого ранку, він добре наситився і стабілізувався. Розсипчасті коржі дуже гармонійно поєднуються із запеченою меренгою, а яскравий смак джему з чорної смородини ще більше підкреслюють цей польський десерт.

Не дивно, що торт родом із Польщі, завоював симпатії у багатьох країнах світу. У деяких ресторанах торт Пані Валевська вважається фірмовим десертом і подається з особливим оформленням.


ua-novosti.info