Вибух на оборонному заводі Mesko міг бути російською диверсією - ексміністр оборони Польщі

11.06.2024   09:51    33

 Вибух на оборонному заводі Mesko у місті Скаржиско-Камєнна Свєнтокшиського воєводства на півдні Польщі міг бути російською диверсією, скоєною для послаблення оборонних можливостей Польщі.

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив колишній міністр національної оборони Польщі Януш Онишкевич.

За його словами, такого роду дії “можна обґрунтовано вважати справою російської чи білоруської агентури”, але в першу чергу російської, оскільки білоруси не реалізовують якогось власного сценарію, а діють на російське замовлення. На його переконання, це також вписується в інші події, що відбувалися раніше у Чехії чи Польщі.

Останні новини:  Китай запасається продуктами, сировиною та енергоресурсами

“Я побоююся, що це могло бути справою російських спецслужб, і треба брати до уваги, що ми зараз вразливі до такого роду дій у різних місцях країни. Треба зробити висновки і намагатися випереджати такого роду російські плани і зводити їх нанівець”, — зазначив експерт.

Останні новини:  США вперше за три роки назвали кількість ядерних зарядів: у Defence Express пояснили важливість

На думку ексміністра національної оборони Польщі, Москва навряд чи сподівається на те, що це якось налякає Польщу і що Варшава відмовиться від подальшої допомоги Україні.

“Думаю, вони сподіваються, що такого роду дії послаблять можливості побудови польських оборонних можливостей і підтримки України. Але, насамперед, вони використовують це у внутрішній політиці для того, аби показати, що вони можуть покарати інші країни, які допомагають Україні”, — констатував Онишкевич.

Останні новини:  Hanwha створює нову гаубицю Aerospace 8x8: конкурент RCH 155 і Caesar вперше матиме дальність пострілу більше 70 км

Як повідомлялось, внаслідок вибуху, що стався в понеділок близько 11-ї години на оборонному заводі з виробництва боєприпасів Mesko, загинув 59-річний працівник заходу, ще один дістав поранення.

Згодом глава польського уряду Дональд Туск під час пресконференції заявив, що наразі немає доказів, які б вказували, що до цього вибуху причетні «зовнішні сили”.


news-xl.net