​В Іспанії на давній табличці виявили загадковий алфавіт: фото 2500-річної знахідки

18.06.2024   19:30    27

Під час розкопок у стародавньому тартесіанському місці біля Касас-дель-Турунуело, що на південному заході Іспанії, було знайдено сланцеві таблички, вік яких приблизно 2500 років. Якщо здогадки археологів вірні, то символи на плитах є третім в історії «південним палеоіспанським алфавітом, про який є докази».

Про це повідомляє археологічне видання «Arkeonews».

Вивчаючи сланцеві таблички, які знайшли в Іспанії, археологи виявили на них символи, що можуть бути загадковим стародавнім алфавітом.

Різьблена сланцева пластина 6-5 століття до нашої ери, знайдена в тартесіанській стоянці Касас-дель-ТурунуелоФото: CSIC

З обох боків табличок, кожна з яких довжиною близько 20 сантиметрів, висічені геометричні фігури, обличчя та три воїни, які беруть участь у бою.

Останні новини:  Жінки неоліту теж робили макіяж: у Туреччині знайшли підводку для очей віком 8200 років

Сцени воїнів VI-V століть до нашої ери, вигравірувані на сланцевій пластиніФото: CSIC

«Я побачив, що з одного боку, здавалося, був палеоіспанський знак, який неможливо сплутати з жодним іншим. Інші сліди, сумісні з відомими ознаками послідовності, також були помітні.», – розповідає дослідник групи LITTERA з Університету Барселони Хоан Феррер Джане.

Все вказує, що ці символи – це алфавіт південного письма з початковою послідовністю ABeKaTuIKeLBaNS?ŚTaUE, яка майже ідентична задокументованій в алфавіті Espanca, за винятком одинадцятого знака, який має особливу форму.

Останні новини:  Ветеринари вперше в історії зробили кесарів розтин дикобразу

«Цей алфавіт має 27 знаків і є єдиним повним, який ми знаємо на сьогодні», — додав вчений, – «Інший був знайдений під час розкопок Вілласвієхас-дель-Тамуха (Касерес), але він дуже фрагментований, він має лише деякі центральні знаки… [цей] буде третім та надасть багато інформації».

Алфавіт, знайдений у шматку сланцю з місця Касас-дель-ТурунуелоФото: CSIC




На табличці намальовано 21 знак або букву, але експерти вважають, що колись вона містила 32 символи.

«Принаймні 6 знаків було втрачено на відокремленій частині фрагмента, але якби він був повністю симетричним і знаки повністю займали три з чотирьох сторін пластини, кількість знаків могла б сягнути 32, тож втрачених знаків могло б стати одинадцять або можливо, більше, якби можливий знак «Ту«, виділений у бічній чверті, був частиною алфавіту», — констатує Феррер.

Останні новини:  Науковці створили керований магнітами екран майбутнього

Фахівці не впевнені, чи це ще одна копія відомого алфавіту чи цілком самостійне письмо.

Північно-східна сім’я та південна сім’я — це дві групи палеоіспанських писемностей, а кордон між ними проходить приблизно на південь від Валенсії.