Учені попередили про катастрофічний землетрус у США

17.06.2024   05:30    325

Підводний розлом вздовж західного узбережжя США має потенціал спричинити мега землетрус магнітудою 9 балів. Науковці попереджають, що ці сейсмічні поштовхи можуть бути набагато руйнівнішими, ніж відомий “Великий землетрус” у Каліфорнії.

Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на Daily Mail.

В новому дослідженні вчені застосували підводне картографування, щоб нанести на мапу розлом субдукції Каскадія, який простягається більше ніж на 965 кілометрів від південної Канади до північної Каліфорнії. Використання новітніх технологій дозволило досягти безпрецедентної деталізації карти.

Дослідники з’ясували, що розлом Каскадія складається з чотирьох окремих сегментів, а не є суцільною лінією, як більшість відомих нам розломів. Вони вважають, що така сегментована структура може призвести до більш катастрофічних наслідків, оскільки тектонічні плити можуть ковзати одна під одною, створюючи великий тиск і викликаючи сильніші землетруси.

Останні новини:  У резиденції Джорджа Вашингтона виявили ідеально збережений 250-річний фрукт

Згідно з висновками авторів дослідження, цей розлом може спровокувати землетрус магнітудою понад 9 балів. Для порівняння, розлом Сан-Андреас у Каліфорнії здатний викликати землетрус силою до 8,3 бала.

Якщо такий потужний землетрус станеться на західному узбережжі США, він може спричинити цунамі висотою понад 30 метрів. Це призведе до загибелі понад 10 000 людей і збитків на суму понад 80 мільярдів доларів лише в штатах Орегон і Вашингтон. Крім того, вчені стурбовані, що такий сильний землетрус може викликати довгострокові наслідки для здоров’я через поширення хвороб від загиблих людей, тварин, забрудненої води і розливів небезпечних речовин.

Останні новини:  Вчені встановили, яку рідину використовували стародавні єгиптяни для бальзамування мумій

У 2011 році підводна лінія розлому поблизу узбережжя Японії викликала землетрус магнітудою 9, який викликав руйнівне цунамі і призвів до смерті майже 20 000 людей. Тепер вчені бояться, що аналогічна подія може статися в іншому місці світу.

Наукові дослідження показали, що землетруси, спричинені розломом Каскадія, відбуваються приблизно раз в 500 років. Остання така подія була зафіксована у 1700 році, тож учені вважають, що наступна може статися будь-якої миті.

Останні новини:  В Іспанії знайшли унікальний 2000-річний римський артефакт

Розлом Каскадія складається з чотирьох сегментів, що робить його більш небезпечним порівняно з іншими великими розломами, оскільки вони складаються з різних гірських формацій і відкладень. Автори дослідження вказують на необхідність проведення додаткових досліджень для оцінки всіх можливих ризиків.




Карта зони субдукції була створена на основі сейсмічних зображень з активним джерелом, які висилають звуки до дна океану та обробляють отримані ехо-сигнали. Ця інформація дозволяє краще уявити, як цей процес може вплинути на навколишню територію.