Швейцарія обговорить підсумки Саміту миру з Росією

17.06.2024   13:21    230

У Швейцарії відбувся Саміт миру з питань України

Переважна більшість рішень не можуть бути ухвалені без участі Росії, зазначили у швейцарському МЗС.

Швейцарія обговорить підсумки Саміту миру з Росією

Фото: Володимир Зеленський/Facebook

Швейцарія має намір обговорити підсумки Саміту миру з питань України, що відбувся 15-16 червня. Про це заявив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс на пресконференції за підсумками заходу, передає Інтерфакс-Україна.

«У нас є чинне посольство в Москві, і кожні два тижні ми спілкуємося з міністром закордонних справ, і у нас також є намір обговорити з Росією підсумки цієї конференції. Я прошу вас зрозуміти, що я не буду говорити про це більш конкретно», — сказав він.
Глава МЗС Швейцарії зазначив, переважна більшість рішень, які було ухвалено, не можуть бути ухвалені без участі Росії.Водночас Кассіс наголосив, що саме з погляду можливої зацікавленості російської сторони та побудови шляху до миру було обрано три теми для першого саміту — ядерна безпека, продовольча безпека та звільнення полонених, а також тисяч дітей.

Міністр додав, що з цієї причини таким питанням не стало, наприклад, питання територіальної цілісності, тому що наразі перспективи його обговорення між сторонами безвихідні.

Останні новини:  Міністри оборони США та рф обговорили війну в Україні

Коментуючи, чому підсумковим документом саміту стало спільне комюніке, а не декларація, Кассіс зазначив, що «в дипломатії кожне слово має значення».

«Спільне комюніке менш зобов’язувальне, ніж декларація, це точно. І оскільки це перший крок, ідея полягала в тому, щоб робити по одному маленькому кроку за раз, щоб залучити якомога більше людей. І я думаю, що те, що майже всі учасники долучилися — лише сім чи вісім людей відмовилися — це великий успіх… Тож це все ще основа, основа, на якій ми можемо побудувати трохи впевненості, щоб зробити кілька кроків уперед», — заявив глава МЗС Швейцарії.

Останні новини:  Фінляндія зупинить імпорт скрапленого газу з Росії

korrespondent.net