Ранні ознаки деменції: шість змін, на які слід звернути увагу

29.06.2024   22:31    1325

Найбільш ефективним способом загальмувати деменцію є її рання діагностика і лікування.

Рання стадія деменції триває в середньому близько двох років, але виявити недоумство на даному етапі непросто – його симптоми часто не сприймаються як сигнали захворювання мозку. Тим часом, якщо патологія діагностується без запізнення і людина проходить терапію, це дозволяє призупинити руйнівний для мозку і ЦНС процес хвороби, уповільнити її перебіг. Суспільство Альцгеймера рекомендує звертати увагу на кілька змін в стані і поведінці близьких людей, які є найбільш поширеними ознаками ранньої деменції.

Останні новини:  У чому користь мікрозелені і за що її люблять нутріціологи

Проблеми з пам’яттю. Втрата пам’яті часто є симптомом хвороби Альцгеймера, також спостерігається при судинній деменції і деменції з тільцями Леві. Перш за все, мова йде про порушення функцій короткострокової пам’яті – людина не пам’ятає недавніх подій або дій.

Проблеми з організованістю. Більшість рутинних, домашніх справ пов’язані з плануванням і певним алгоритмом їх виконання. У разі деменції людина перестає справлятися з цим: для нього може стати проблемою похід в супермаркет, покупка потрібних речей і оплата рахунків, підтримання порядку і т. д.

Мова і спілкування. Потерпілий насилу підбирає в розмові правильне слово, часто робить безглузді мовні помилки, може не розуміти, що йому говорять, стає не здатний належним чином підтримувати бесіду.

Останні новини:  Медики розповіли, як відрізнити ГРВІ від алергії по чханню

Зміни настрою. На ранніх стадіях деменції нерідко виникають депресивні стани, посилюється тривожність, підвищується дратівливість, з’являється нетерпимість. Люди з деменцією часто стають більш замкнутими, розчарованими в якихось аспектах свого життя, втрачають інтерес до колишніх хобі, свого оточення аж до відчуження і байдужості.

Погане орієнтування. Жертви недоумства можуть опинитися в ситуації, коли добре знайома обстановка раптом стає для них чимось новим і викликає дезорієнтацію.

Останні новини:  Кава або чай: про користь популярних ранкових напоїв розповіли вчені

Зорово-перцепційні труднощі. Одна з ознак деменції – проблеми з оцінкою відстані. Типовий приклад: людина хоче поставити чашку на стіл, проте не доносить її, передчасно випускаючи з рук.