На затонулому кораблі 16 століття виявили унікальний вантаж

09.06.2024   19:30    33

На дні Балтійського моря серед уламків старовинного судна знайшли щонайменше 30 бочок металу та корисних копалин зі Швеції.

Біля балтійського узбережжя Швеції археологи з Музею затонулих кораблів Vrak знайшли судно 16 століття з вантажем осмундського заліза. Про це пише Heritage Daily.

Осмундське залізо — це особлива форма заліза, яку виготовляли, плавлячи чавун у спеціально обладнаних вогнищах. З історичних джерел відомо, що осмундське залізо було важливим експортним товаром зі Швеції з часів Середньовіччя до 17 століття. Відкриття великої кількості осмундського заліза є рідкісним явищем, у світі відомо лише про три затонулих корабля з цим вантажем.

Останні новини:  Потужний спалах: на Філіппінах упав астероїд

Затонуле судно, назване археологами «Осмундськими уламками», виявили ще у 2017 році на північ від Даларо на Стокгольмському архіпелазі, втім, безпечно підняти вантаж вдалося тільки зараз. Корабель являє собою поширене у Середньовіччі клінкерне судно — тип конструкції, де дошки корпусу накладаються одна на одну.

Відповідно до дендрохронологічного аналізу деревини, корабель побудували у Стокгольмі в 1540-х роках. Близько 1553 року його палубу відремонтували деревиною, привезеною з південної Фінляндії. Після ремонту корабель довго не плавав, тому археологи вважають, що судно затонуло у 1550-х або 1560-х роках.

Останні новини:  Вчені реконструювали зовнішність легендарної королеви Єлизавети Тюдор

За словами представників Vrak, уламки корабля збереглися навдивовижу добре: грот-щогла все ще стоїть, увесь такелаж неушкоджений, а вантаж залишався на місці. Під час підводних досліджень науковці виявили 30 бочок, 20 з яких містять шматки осмундського заліза розміром з кулак, а решта — дьоготь, золу та мастило.




Незважаючи на величезне значення осмундського заліза для промислової історії Швеції, дуже мало відомо про практичні аспекти торгівлі цим вантажем: кораблі, які використовувалися, морські шляхи, процес виробництва та якість і склад самого заліза. Vrak співпрацює зі шведською асоціацією виробників чавуну та сталі Jernkontoret, аби повною мірою скористатися унікальною можливістю вивчити залізо 16 століття.

Останні новини:  У глибокому морі знайдено тварину, яка демонструє розумну поведінку

Також під час підводних досліджень на судні знайшли значну кількість риб’ячих кісток і кілька рогів оленів, які, ймовірно, експортувалися для виготовлення гребінців.