“До +35”: синоптикиня розповіла, чи буде в Україні потужна спека

18.06.2024   11:47    469


Раніше прогнозувалося, що на українців начебто чекає 35-градусна спека. Чи дійсно це так і де саме буде найспекотніше? Про це та інші прогнозні показники розповіла синоптик Українського гідрометцентру Наталія Птуха, пише уніан.

Говорячи про погоду цього тижня загалом по Україні, вона зауважила, що впродовж тижня більше переважатиме поле підвищеного тиску, який забезпечить у багатьох областях погоду без опадів.

Але, все ж таки, певні збурення, у вигляді, наприклад, проходження атмосферного фронту, у нас також будуть. Ось, наприклад, завтра у нас вже переважатиме поле підвищеного тиску. Тобто антициклональний характер погоди“, – сказала Птуха.

Так, у більшості областей буде без опадів. У другій половині дня по північному сходу та сходу країни ще можуть бути певні залишкові процеси, які пов’язані все ще з тим циклоном, який повільно переміщався територією України впродовж вихідних, і сьогодні вже залишає наші кордони, виходить на північний схід від території України.

Надалі, 19-го, також у нас вдень у багатьох областях – антициклон, без опадів, сонячно. Але, водночас, із північного заходу наближається новий атмосферний фронт. Він надійде до території України – перші його зустрінуть саме західні області, північно-західні, навіть можемо так сказати. І відповідно, увечері, в другій половині дня 19-го числа, очікуємо короткочасні дощі, окремі грози по західних областях“, – розповіла синоптик.

Вітер під час проходження цього атмосферного фронту може бути загалом 7-12 метрів за секунду.

Останні новини:  Кенію охопили масові антиурядові протести: є загиблі, серед постраждалих сестра Обами

Увечері-вночі 19 червня цей атмосферний фронт зміститься на північні та центральні області, а також частково зачепить південні. А в денні години 20 червня він розташовуватиметься вже над південно-східною частиною України.

Південно-східна частина України. Навіть не лівобережжя. Тому що там вже він не буде впливати, наприклад, на Сумщину і на Чернігівщину. А ось тільки по південному-сходу України в денні години в четвер очікуємо короткочасні дощі, окремі грози. Навіть подекуди можуть бути град та шквали“, – зауважила експерт.

Водночас, за її словами, цей атмосферний фронт буде доволі швидкий та активний. Він пройде територією України і 20 червня по західних, північних та більшості центральних областей вже не буде опадів.




Вже знову буде поле підвищеного тиску забезпечувати сонячну погоду без опадів. Цей антициклон буде розташовуватися над центром Європи і відповідно, формувати погоду і в більшості регіонів України. Впродовж п’ятниці він також забезпечить нам, всій країні, погоду без опадів: сонячну, з комфортними значеннями температури”, – пояснила Птуха.

Останні новини:  Розігріє до +30°: синоптики повідомили, де в Україні буде найтепліше

Водночас певні зміни можуть відбутися вже в суботу – через черговий атмосферний фронт із заходу. Першими його зустрінуть західні області України.

Говорячи про температурні показники цього тижня, синоптик зауважила: “Щодо температур, то вони в нас доволі комфортні. Оце зараз чомусь ЗМІ десь вихопили цифру 34, вхопилися і вже кричать, що буде у нас спека неймовірна по всій території України. Ні. Це абсолютно не так“.

Птуха пояснила, що цього тижня температурний фон буде вищий, порівняно з попереднім, тому що буде більше сонця і менше опадів. “Але ці 30-35 – вони можуть бути в нас хіба що в середу і хіба що тільки по південній частині України. Тобто не більше. Решта території – у нас в денні години завтра-післязавтра 25-31 – це абсолютно нормальний комфортний температурний фон для літа. Потім, після проходження атмосферного фронту, в четвер вже навіть в більшості регіонів 21-26 – навіть зниження, можна сказати, будемо спостерігати температури. І по півдню, по південному сходу – також не буде там вже 30-35, наприклад, як в середу, але 27-32“, – зауважила експерт.

Останні новини:  У Києві чоловік через балкон потрапив у квартиру та ножем погрожував дівчині

Вона підкреслила, що навіть 35 градусів в один день по півдню, – це для цього регіону абсолютно нормальна літня температура.

Негода в Україні – синоптик назвав області, де будуть грози, зливи, шквали та град

Раніше синоптик Ігор Кібальчич зазначив, що цього тижня в Україні очікується класичний літній характер погоди, з періодичними дощами та переважанням теплої, місцями спекотної повітряної маси.

За словами Кібальчича, завдяки надходженню повітряних мас та атмосферних фронтів із центральної Європи, у західних областях нашої країни очікується доволі нестійка погода – періодично проходитимуть дощі з грозами, а подекуди не виключені сильні зливи, шквали та крупний град.

В інших регіонах, зауважує синоптик, очікується стійкіша погода з поступовим підвищенням температури, особливо на півдні та південному сході.


chasdiy.org