Ці овочі та фрукти допомагають скинути зайві кілограми та наситити організм вітамінами

15.06.2024   23:00    961

Раніше ми розповідали, як виростити полуницю солодкою і смачною.

Полуниця – в чому користь цієї ягоди

Ця ягода – лідер за вмістом вітамінів. Наприклад, за кількістю вітаміну С полуницю перемагає тільки смородина. У п’яти середніх ягодах його стільки, як у великому апельсині. Вміст фолієвої кислоти в полуниці перевищує показники малини й винограду.

У 100 грамах ягід – лише 32 Ккал. Водночас багато кальцію, заліза, магнію, фосфору, калію і селену. 200 грамів на день – норма споживання полуниці протягом усього сезону, щоб ягоди подарували максимальну користь організму.

Смородина – найкращі ліки від депресії

Недарма ця ягода дуже популярна у народній медицині. Вона допомагає лікувати кашель, гіпертонію та ревматизм. А все через гамма-ліноленову кислоту, яка в поєднанні з флавоноїдами зменшує запалення. За кількістю вітаміну С смородина немає конкурентів. Ягода містить речовину, що надає заспокійливу дію. Її аналог використовується у ліках від депресії. Антоціани, що забезпечують чорний колір смородини, рекомендовані для покращення зору.

Останні новини:  Рекомендації з харчування для жінок з вагою 75-80 кг, які хочуть схуднути

Калорійність смородини досить низька: 63 Ккал на 100 г ягід. Клітковина чорної смородини корисна для роботи шлунково-кишкового тракту. Вона ще діє як абсорбент, тобто сприяє виведенню токсинів із організму.

Черешня для міцного сну

300-400 г плодів щодня покращать роботу серця, мозку та кишечника. Така кількість черешні забезпечить третину норми вітаміну С на добу. Мелатонін, що міститься у ягодах, сприяє здоровому сну. А натуральний цукор дарує енергію та гарний настрій. Бето-каротину, що покращує зір, у черешні навіть більше, ніж у чорниці. Саліцилова кислота має знеболювальну дію. Антоціани, що дають забарвлення темним сортам черешні, покращують роботу мозку. Залізо у складі корисне при анемії. При цьому в 100 г ягід – всього 50 Ккал.

Останні новини:  Дієтологиня назвала 4 продукти, де солі більше, ніж в пакеті чіпсів

Огірки для кращого травлення

Ні для кого не секрет, що огірки здебільшого складаються з води. Насправді її частка в цьому овочі становить 95%. Їхня шкірка містить нерозчинні харчові волокна. Цей тандем води та волокон допомагає травленню та попереджає запори.




Огірки багаті на калій, який корисний для серця і сприяє зниженню артеріального тиску. Фізетин, що міститься в цих овочах, має антиоксидантні властивості. 100 г огірка містить лише 15 Ккал, тому овоч рекомендований для контролю маси тіла.

Останні новини:  Дієтологи назвали найгірший час для вживання алкоголю

Капуста – природний пребіотик

Листя капусти білоголової на 80% складається з води. Водночас цей овоч багатий на вітаміни та фолієву кислоту. А за вмістом аскорбінової кислоти капуста не поступається цитрусовим. Овоч багатий на калій, кальцій, залізо, магній та фосфор.

Вживання капусти позитивно впливає на роботу кишечника. Вона багата на харчові волокна, чим знижує ризик закрепів. Також капуста – природний пребіотик, що сприяє травленню.

Щоб була користь від овочів та фруктів, потрібно вживати тільки ті, у якості яких ви впевнені. Багато садівників та овочівників захоплюються надмірним внесенням добрив, обробкою хімічними препаратами проти шкідників та хвороб, що негативно позначається на якості плодів і завдає шкоди нашому здоров’ю.


napensii.ua