Замах на прем’єра Словаччини: як реагує світ

16.05.2024   14:00    32

У світі шоковані замахом на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, представники влади інших країн та міждержавних об’єднань висловлюють підтримку главі словацького уряду.

Про це повідомляє Укрінформ.

Зокрема, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн написала у мережі Х: «Я рішуче засуджую цю підлу атаку проти прем’єр-міністра Роберта Фіцо. Таким актам насильства немає місця в нашому суспільстві, вони підривають демократію, яка є нашим найбільш цінним спільним благом. Мої думки з прем’єр-міністром Фіцо та з його родиною».

Президент Європейської ради Шарль Мішель наголосив, що ніщо не може виправдати цей напад. «Я шокований новинами про напад на прем’єр-міністра Словаччини Фіцо після зустрічі кабінету у місті Гандлова. Ніщо й ніколи не може виправдати насильство або такі атаки. Мої думки — з прем’єр-міністром та з його родиною», — написав він.

Останні новини:  Повернення військовозобов'язаних в Україну: в Польщі зробили заяву

Фото: Amichai Stein / Х

Голова Європарламенту Роберта Мецола засудила напад на Фіцо. «Шокована жахливим нападом на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо у Гандлові. Від імені Європейського парламенту засуджую цей акт насильства. Мої думки з ним та з його (Фіцо — ред.) родиною у цей дуже важкий момент», — написала вона.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг «шокований та обурений» нападом на Фіцо. «Бажаю йому сил для якнайшвидшого одужання. Мої думки з Робертом Фіцо, його близькими та народом Словаччини», — написав генсек Альянсу.

Канцлер Австрії Карл Негаммер також засудив замах на прем’єр-міністра Словаччини.

Останні новини:  Трамп пояснив, чому Байден вийшов із президентських перегонів

«Замах на життя мого словацького колеги Роберта Фіцо глибоко шокував мене. Ми розмовляли по телефону лише кілька днів тому і інтенсивно обговорювали безпекові питання. Я бажаю йому якнайшвидшого і повного одужання!» — заявив Негаммер.

Він наголосив на недопустимості того, «щоб ненависть і насильство укорінилися в наших демократіях», і закликав боротися проти цього з усією рішучістю.

BREAKING: VIDEO OF SLOVAKIA PRIME MINISTER ROBERTO FICO BEING DRAGGED AWAY AFTER HE WAS SHOT MULTIPLE TIMES pic.twitter.com/Sm2eSYisLe

— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) May 15, 2024

Шоковані замахом на словацького прем’єр-міністра і представники польської влади.




«Шокуюча новина зі Словаччини. Роберте, мої думки з тобою в цю дуже важку хвилину», — написав у мережі X прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Останні новини:  Трамп випереджує Гарріс, але може програти - Times

Глава МЗС Радослав Сікорський у дописі висловив сподівання на «одужання пана прем’єр-міністра і з’ясування усіх обставин цієї жахливої події».

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте написав у соцмережі Х: «Шокований стріляниною у мого давнього колегу, прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Я бажаю йому багато сил, мої думки з ним і його родиною».

Президент Франції Еммануель Макрон також вражений замахом на Фіцо. «Шокований стріляниною у прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Рішуче засуджую цей напад. Мої думки і солідарність з ним, його сім’єю і словацьким народом», — написав французький лідер.



news-xl.net