Дієві поради психологів як позбутися від жалю до себе

24.05.2024   06:20    331

За словами психологів, жалість до себе є негативним почуттям, від якого краще позбутися. Для цього є дієві, але доступні способи.

Насамперед, не варто порівнювати себе з ким-небудь, оскільки чужі успіхи змушують людину відчувати себе гірше. Особливо небезпечно часто сидіти в соцмережах і вивчати пости знайомих, де все ідеально. Насправді Інтернет дозволяє людям здаватися гарнішими, розумнішими і успішнішими, а ще нерідко за, наприклад, частими подорожами, стоїть нелегка праця. Важливо розуміти, що ніхто не зобов’язаний відповідати особистим очікуванням людини. Не можна терпіти приниження, але слід проявляти повагу до інших.

Останні новини:  Як помити дзеркало, якщо вдома немає спеціальних засобів

Компенсація невдач дозволить перестати страждати від жалю до себе. Наприклад, якщо відпустка не відбулася через неочікувані обставини, можна влаштувати собі невеликий уїк-енд в улюбленому місці. Психологи закликають якомога рідше взаємодіяти зі “скигліями”, які люблять обговорювати невдачі і нав’язувати іншим особам депресивний настрій.

В черговий напад жалості визначте питання, які собі ставите. Наприклад, «чому мене ніхто не любить?», «як, нарешті, перестати жаліти про минуле?», «чому у мене така погана фігура?». Якщо ви дійсно незадоволені станом справ у цих сферах свого життя, потрібно просто почати діяти. Розбиваємо вирішення проблеми на кілька маленьких підзадач, починаємо займатися вирішенням першої прямо зараз – і ось вже на самокопання не залишається часу.

Останні новини:  Обгортання ніг харчовою плівкою для догляду за шкірою, що тріскається

Жаліти себе – це в якійсь мірі намагатися сховатися від проблем, заховати голову в пісок і знайти винуватого у всіх проблемах. Легше нічого не робити, ніж думати, як перестати жаліти про минуле, і взяти поточні справи у свої руки. Насправді тільки ви повинні управляти своїм життям. Подумайте, якщо щось не виходить, можливо, це просто вам не потрібно. Тут важливо знайти «золоту середину», інакше, якщо в усьому звинувачувати тільки себе, то можна обзавестися іншою проблемою – постійним відчуттям провини.

Як позбутися від жалю до себе. Психологічна вправа

Останні новини:  Як за допомогою солі почистити праску

Хороший спосіб, як назавжди перестати жаліти себе. Таким тренінгом варто займатися, якщо почуття жалості до себе стає вашим постійним супутником. Зручно розташуйтеся в кріслі, закрийте очі і уявіть, що в руках ви тримаєте порожню посудину. Починайте жаліти себе. Подумки наповнюйте цим почуттям свою посудину, поки вона не наповниться по вінця. Потім уявіть, як ідете у ванну і виливаєте всю свою жалість в раковину. Така вправа долає усі негативні емоції, повторюйте її щовечора, поки не відчуєте, що деструктивне почуття відступило.





novosti24.kyiv.ua