Анімація показує можливе формування нашого наступного суперконтиненту

08.05.2024   12:06    250

Близько 200 мільйонів років тому останній суперконтинент Землі Пангея почав розпадатися на частини, а тектоніка плит повільно переміщала континенти у світ, який ми знаємо сьогодні. Тектоніка плит ще не завершена, і існує кілька моделей того, як виглядатиме наш майбутній світ.


Тектоніка плит була відкрита відносно недавно. Хоча німецький метеоролог Альфред Вегнер вперше припустив дрейф континентів у 1912 році – і висунув гіпотезу, що колись континенти були об’єднані в суперконтинент, який він назвав Пангея, – лише в 1960-х роках завдяки новим технологіям, таким як ехолоти і магнітометри, вчені, які вивчали океанічні хребти, змогли пояснити процеси, що стоять за рухом земної кори.

Останні новини:  Стали теплокровними не просто так: вчені дізналися, що вплинуло на еволюцію доісторичних істот

Відтоді вчені створили моделі тектоніки плит, включивши в них нові дані (а іноді й нові континенти), і навіть спробували змоделювати, як може виглядати Земля в нашому геологічному майбутньому.

Одна з таких команд, досліджуючи, як рух тектонічних плит впливає на припливи і відливи, створила таку модель, що показує можливий суперконтинент у майбутньому Землі.



Симуляція – далеко не останнє слово в цьому питанні, оскільки інші команди створюють власні моделі руху континентів на основі нових даних та/або кращого розуміння процесів, оскільки ми дізнаємося більше.

Останні новини:  Як експерти з космічної погоди прогнозують геомагнітні бурі

Ці моделі, як правило, не визначають форму майбутніх континентів Землі, як би цікаво на це не було дивитися, а розповідають нам про Землю зараз.



“Це, ймовірно, нічого не означає для людей зараз, за нашого життя, – пояснив океанограф Маттіас Грін зі Школи наук про океан Бангорського університету в Менай-Бридж, Великобританія, і провідний автор дослідження, у своїй заяві в 2016 році. “Але це дійсно покращує наше розуміння взаємодії між тектонікою плит, кліматичною системою Землі, її океанами і навіть того, як еволюція життя, принаймні до певної міри, зумовлена цим припливним процесом”.

Останні новини:  Вчені розкрили тайну появи перших теплокровних динозаврів

Зі свого боку, модель надала докази того, що Земля зараз переживає період особливо сильної приливної енергії, який триватиме близько 20 мільйонів років. Коли сформується наступний суперконтинент, океанські басейни утворять одне масивне водоймище. Ця водойма матиме низьку приливну енергію, що призведе до менших хвиль і меншого змішування поживних речовин. В результаті дно океану, ймовірно, стане позбавленим кисню і життя, що дещо висмоктує задоволення від крутої анімації.



nnews.com.ua