Що таке тиреоїдит Хашимото? 

60

Тиреоїдит Хашимото або аутоімунний тиреоїдит є аутоімунним захворюванням, при якому імунна система помилково атакує клітини щитоподібної залози. Це призводить до хронічного запалення залози, а з часом спричиняє розвиток гіпотиреозу, який характеризується нестачею тиреоїдних гормонів. При дефіциті гормонів щитоподібної залози порушується білковий, вуглеводний, жировий та мінеральний обмін, знижується синтез ДНК, пошкоджується нервова система та виникає низка інших порушень у роботі внутрішніх органів та систем.

Тиреоїдит Хашимото та гіпотиреоз не мають специфічних симптомів та на перших стадіях розвитку нерідко протікають без видимих ознак. Саме через це захворювання часто виявляють випадково під час комплексного лабораторного обстеження. Ось чому важливо регулярно проходити ендокринологічний чек-ап навіть за відсутності скарг. В INVIVO.ua доступні усі необхідні лабораторні обстеження для всебічної оцінки стану щитоподібної залози.



Чому виникає тиреоїдит Хашимото?

Останні новини:  Электрические котлы и их применение: эффективность и устойчивость

Наразі наукова спільнота ще досліджує точні причини виникнення тиреоїдиту Хашимото. Серед підтверджених причин виділяють генетичну схильність, вірусні інфекції, стрес, вплив навколишнього середовища, надмірне споживання йоду та інші аутоімунні захворювання.



Симптоми аутоімунного тиреоїдиту Хашимото

  1. Швидка стомлюваність
  2. Неконтрольована втрата або збільшення ваги
  3. Депресивний настрій
  4. Відчуття комка у горлі
  5. Погіршення пам’яті та концентрації уваги
  6. Сухість шкіри та слизових оболонок
  7. Порушення менструального циклу
  8. Випадіння волосся та ламкі нігті
  9. Порушення сну
  10. Запори

Які аналізи допоможуть діагностувати аутоімунний тиреоїдит?

  1. Тироксин – основний гормон, який виробляється щитоподібною залозою та впливає на переважну більшість важливих процесів  в організмі.
  2. Тиреотропний гормон – синтезується гіпофізом та стимулює ендокринну активність щитоподібної залози.
  3. Антитіла до тиреоглобуліну – аутоантитіла, спрямовані на попередника тиреоїдних гормонів, є маркером  аутоімунних захворювань щитоподібної залози.
  4. Антитіла до тиреопероксидази – імуноглобуліни, направлені проти ферменту, що міститься в клітинах щитоподібної залози, вони слугують специфічними показниками аутоагресії.
Останні новини:  Электрические котлы и их применение: эффективность и устойчивость

Як підготуватися до аналізів?

Для дослідження використовується венозна кров. Забір матеріалу проводиться натщесерце. За 12 годин до дослідження важливо відмовитися від жирної їжі, куріння, надмірних фізичних навантажень, вживання алкоголю та ліків. Якщо ви не можете скасувати приймання ліків – повідомте про це співробітнику лабораторного відділення. У день дослідження для полегшення забору крові можна випити склянку чистої негазованої води.

Розшифровка результатів

Результати діагностики не є діагнозом та вимагають розшифровки терапевтом або ендокринологом.

Останні новини:  Як вибрати і купити ідеальну жіночу сукню: Поради та Кроки

Підвищення рівня ТТГ при нормальному показнику Т4 – може вказувати на  латентний гіпотиреоз.

Підвищення ТТГ та знижений Т4 – вказує на гіпотиреоз.

Підвищення рівня антитіл до тиреопероксидази у 90% випадків вказує на наявність тиреоїдиту Хашимото.

Антитіла до тиреоглобуліну збільшуються у 70% пацієнтів з аутоімунним тиреоїдитом.

Важливо розуміти, що для встановлення остаточного діагнозу може знадобитись розширене лабораторне та інструментальне обстеження.

На завершення

Проходьте комплексні чек-апи в INVIVO та тримайте своє здоров’я під надійним контролем!

Дізнатися інформацію про доступні аналізи, акційні пропозиції або знайти найближчий до вас пункт забору можна на сайті invivo.ua

INVIVO. Щодня піклуємось про здоров’я українців.