Острів Забаргад: Земля із зелених самоцвітів у Червоному морі

26.04.2024   14:27    259

Острів з дорогоцінних каменів може здатися мрією пірата, що захмелів від рому, але якщо ви подорожуєте Червоним морем, вам, можливо, пощастить знайти острів Забаргад. Невеличкий острів утворений безплідною поверхнею, вкритою перидотитом – гірською породою, вкритою прекрасними дорогоцінними каменями перидотами.


Острів Забаргад розташований приблизно за 50 кілометрів (31 миля) від узбережжя південного Єгипту в районі Червоного моря під назвою Фол-Бей. Розміром всього 4,5 квадратних кілометрів (1,74 квадратних милі), це найбільший з островів, знайдених у цій бухті – і, безсумнівно, найдивніший.

Забаргад також має репутацію “безлюдного острова”. Тут дуже мало прісної води і майже немає життя, за винятком деяких морських птахів, що розмножуються, та рідкісних скоп. Однак те, чого йому бракує в біорізноманітті, він компенсує геологією та історією.

Останні новини:  На Марсі виростили овочі за стародавньою технологією

У давнину на острові добували перидот, який використовували в ювелірних прикрасах королів, що правили стародавніми королівствами Середземномор’я. Деякі з найбільш ранніх свідчень видобутку на Забаргаді можна простежити ще за часів стародавніх єгиптян понад 3500 років тому.

Стародавні греки називали острів “Топазіос”, оскільки вважали його джерелом коштовного каміння топазів. Однак згодом вчені визначили, що скеляста речовина на поверхні острова – це перидотит, грубозерниста магматична порода, багата на олівін і піроксен. У перидотиті можуть утворюватися скупчення олівіну ювелірної якості, які виглядають як яскраво-зелений коштовний камінь, відомий як перидот.





Ця порода була викувана в надрах нашої планети на глибині понад 150 кілометрів (93 милі) під поверхнею у верхній мантії Землі. Похований у розпеченій мантії і підданий екстремальному тиску, перидотит колись був в’язкою магмою, яка згодом охолола, затверділа і була винесена на поверхню.

Останні новини:  Учені знайшли одну з найстаріших зірок за межами Чумацького Шляху

Він з’явився на поверхні Землі внаслідок глибокого геологічного розлому, що стався десятки мільйонів років тому, найімовірніше, приблизно в ранній Крейді. Зіткнення тектонічних плит призвело до того, що частина мантії піднялася до земної кори, утворивши химерний острів, що складається переважно з перидотиту.

Острів все ще знаходиться на вершині центру тектонічної активності, оскільки він розташований поблизу Рифту Червоного моря, серединно-океанічного хребта, який позначає перехрестя між Африканською та Аравійською плитами. Нижня частина хребта також перетинається зі Східно-Африканською рифтовою долиною, яка є надзвичайно важливою частиною постійно мінливого пазлу Землі.

Останні новини:  Створено нову архітектуру нейромереж

Враховуючи, наскільки важливим був Забаргад для стародавнього світу, дивно, що він відносно невідомий у сучасному світі. Видобуток перидотиту тривав на острові до початку 20-го століття, але майже повністю припинився після того, як єгипетський уряд націоналізував шахти країни в 1958 році. Сьогодні найбільшим виробником перидотиту є Норвегія – Єгипет навіть не входить до топ-10.


nnews.com.ua