Названо причину занепаду одного з найбільших міст планети Теотіуакана

18.04.2024   10:51    1633

Розквіт мексиканського міста Теотіуакана припав на 250-600 рр. н. е. У той час він входив до числа найбільших мегаполісів планети. У Теотіуакані проживало 200 тис. осіб.

У буквальному перекладі Теотіуакан означає «Місто богів». Його площа становила 22 квадратні кілометри. Занепад міста стався у VI столітті. Ще через сто років воно прийшло у повне запустіння. Знайдені археологами артефакти говорять про масовий голод, пожежі та руйнування, причини яких встановити донедавна не виходило.

Останні новини:  Біолюмінесцентні тварини світяться щонайменше 540 мільйонів років

Автори нового дослідження дійшли висновку, що розквіт та занепад Теотіуакана були викликані «мега-землетрусами». У 100-500 pp. н. е. стався перший землетрус, який мав силу 8-9 балів. Він змусив жителів інших мексиканських міст оселитися в «Місті богів». Почалася епоха його процвітання.

У період 400-525 рр. н. е. стався ще один потужний землетрус, що пошкодив міську забудову. Остаточну точку в існуванні Теотіуакана було поставлено 600 року н. е., коли в регіоні стався ще один землетрус. Масштабні руйнування спровокували продовольчу кризу та соціальну напруженість. У «Місті богів» почалося повстання, що зробило його вразливим для нападу зовнішніх ворогів. Отже, висунута авторами дослідження гіпотеза не входить у протиріччя з існуючими, а лише доповнює їх.






inforoom.com.ua

Останні новини:  Вчені розповіли, як прискорити регенерацію шкіри