Цеоліт допоміг перетворити поліетилен на бензин

18.04.2024   05:15    254

Хіміки з Китаю застосували пористий цеоліт як каталізатор деполімеризації поліетилену високої щільності. Вони навчилися отримувати з нього суміші розгалужених алканів з октановим числом 88, а також дослідили механізм деполімеризації. Як пишуть автори статті в Nature Chemistry, головна перевага їхньої методики – відсутність додаткових реагентів.


Поліетилен складається з довгих ланцюгів атомів вуглецю, пов’язаних один з одним одинарними зв’язками. Він дуже популярний для виробництва пакувальних матеріалів завдяки своїй міцності та хімічній стійкості – звичайний поліетилен не реагує з неорганічними кислотами та лугами. Зараз світова хімічна промисловість виробляє близько 100 мільйонів тонн поліетилену на рік, тож навчитися переробляти його на корисні речовини – важливе завдання для хіміків.



Цікаве рішення запропонували вчені під керівництвом Хань Бу Сіна (Han Buxing) з Інституту хімії Китайської академії наук. Вони застосували вже відомий матеріал – шаруватий цеоліт LSP-Z100 – для перетворення поліетилену на суміш розгалужених алканів, яку можна використовувати як автомобільне паливо.

Останні новини:  Біолюмінесцентні тварини світяться щонайменше 540 мільйонів років
Загальна схема перетворення поліетилену на суміш алканів, Ziyu Cen et al. / Nature Chemistry, 2024

Для отримання цеоліту хіміки змішали у воді ізопропоксид алюмінію Al(Oi-Pr)3, триетилортосилікат Si(OEt)4, гідроксид тетрабутиламонію NBu4OHі гідроксид натрію NaOH. Отриману суміш учені перемішували 12 годин, а потім нагрівали кілька днів при 115 градусах Цельсія. Далі промитий і висушений продукт LSP-Z100 хіміки застосували для деполімеризації поліетилену.



Вчені виявили, що якщо нагрівати поліетилен з LSP-Z100 в автоклаві за 240 градусів Цельсія впродовж чотирьох годин, можна отримати суміш розгалужених алканів з октановим числом 88 і дуже низьким вмістом ненасичених вуглеводнів. При цьому вихід реакції становив 81 відсоток, а селективність утворення алканів – 99 відсотків.

Останні новини:  Вибух зоряної системи Оріона відкриває свої таємниці

Щоб зрозуміти, як поліетилен перетворюється на насичені алкани, хіміки вивчили твердий залишок, що утворився під час реакції. Для цього вони розчинили зразок відпрацьованого каталізатора в плавиковій кислоті, а все, що не розчинилося, екстрагували хлористим метиленом. Отриманий розчин учені проаналізували за допомогою ЯМР-спектроскопії та мас-спектрометрії.

Схема перенесення водню від олігомерів до алкенів, Ziyu Cen et al. / Nature Chemistry, 2024

З’ясувалося, що твердий залишок складається в основному з важких циклічних і ароматичних вуглеводнів. Виходячи з цього вчені зробили висновок, що в процесі реакції утворюються розгалужені алкени, які можуть гідруватися до алканів воднем. А водень утворюється з олігомерів етилену, які, своєю чергою, перетворюються на важкі ненасичені вуглеводні.

Останні новини:  Бактерії-колоси порушують закони природи

Таким чином, хіміки знайшли зручний спосіб отримання бензину з поліетилену. Як вважають учені, деполімеризація відбувалася завдяки трикоординованим алюмінієвим центрам, розташованим у порах цеоліту. Під час взаємодії з ними зв’язки вуглець-вуглець у поліетилені розривалися через високу льюїсівську кислотність атомів алюмінію.


cikavosti.com